pravomoćna presuda

Telegram pobijedio Eko Sever: Kupovali su voće i povrće na veletržnici i prodavali ga kao organsko

11.12.2018 u 19:16

Bionic
Reading

Najveći hrvatski proizvođač ekološkog voća i povrća Eko Sever pravomoćno je izgubio parnicu protiv Telegrama. Županijski sud u Puli potvrdio je da su reporteri Telegrama u istraživačkom serijalu o ekološkoj poljoprivredi pisali istinu i postupali po svim profesionalnim standardima.

U jesen 2015., serijom reportaža, laboratorijskih analiza, intervjua i svjedočanstava, reporteri Telegrama otkrili su kako je Eko Sever godinama varao svoje kupce, nabavljajući jeftinu robu na veletržnici i prodajući je kao skupocjenu, organsku hranu. Telegramovi novinari i fotografi noćima su pratili kamion kojim su vlasnici Eko Severa u 4 ujutro potajno nabavljali neekološku robu.

Osim snimki kamiona, također su dobili iskaze trgovaca i proizvođača, koji su novinarima priznali da su Eko Severu prodavali svoje jeftino voće i povrće. Stručnjaci i laboratoriji u zemlji potvrdili su sve Telegramove navode, a demantirali pokušaje vlasnika Eko Severa da ospore ili omalovaže stručne analize koje su oni provodili.

Konačno, u svojstvu svjedoka Eko Severa, vozač kamiona na sudu je priznao kako je kupovao neekološku robu za Severe. Osim toga, priznao je kako su od njega tražili da potpiše antedatirane ugovore kojima su pokušali prikriti prevare, kao i vozačeve izjave za medije koje su vlasnici Eko Severa fabricirali i slali novinama.

Prvu presudu protiv Eko Severa Telegram je dobio u rujnu 2017., godine, a ta presuda sada je i pravomoćno potvrđena. Osim toga, protiv Eko Severa u odvojenom procesu presudio je i Općinski kazneni sud u Zagrebu, koji je u obrazloženju svoje nepravomoćne presude istaknuo kako se radi o vrsnom primjeru istraživačkog novinarstva.

Slikovit je i detalj iz iskaza Dubravka Kupčinovca, direktora tvrtke Bioinspekt ovlaštene za nadzor proizvoda Eko Severa. Na sudu je u svojstvu svjedoka izjavio kako on i njegovi inspektori i propisane nenajavljene kontrole “ipak najave dan ranije, kako ne bi naišli na zatvorena vrata”.

Ekološko voće i povrće, proizvedeno bez korištenja pesticida i u prirodnim uvjetima, u dućanima se prodaje za nekoliko puta veću cijenu od običnog. Često ga konzumiraju ljudi sa zdravstvenim poteškoćama, specifičnim prehrambenim potrebama, mala djeca ili trudnice; upravo iz tog razloga, na razini cijele Europske unije proizvodnja i prodaja ekoloških proizvoda striktno se kontrolira.