RAZDUŽIVANJE NA DJELU

U godinu dana vanjski dug smanjen za 1,2 milijarde eura

29.04.2013 u 11:39

Bionic
Reading

Početak godine donio je nastavak trenda smanjenja hrvatske inozemne zaduženosti. Prema podacima HNB-a, ukupan bruto inozemni dug na kraju siječnja 2013. iznosio je 44,6 milijardi eura, što je za 335 milijuna eura manje nego na kraju prosinca

Bruto inozemni dug se u siječnju nastavio smanjivati drugi mjesec za redom, čemu je pridonio ponajprije nastavak smanjenja duga banaka i javnih trgovačkih društava.

U odnosu na siječanj 2012. godine, bruto inozemni dug smanjen je za 1,2 milijarde eura odnosno za 2,6 posto. Tome je najviše pridonijelo razduživanje financijskog sektora, odnosno banaka. Vanjski dug banaka na kraju siječnja iznosio je 9,1 milijardu eura, što je za 2,6 milijardi eura, odnosno za 22,5 posto manje nego na kraju siječnja 2012.

Zbog slabe kreditne aktivnosti vanjski dug banaka spustio se na najnižu razinu od listopada 2008. godine.

U suprotnom smjeru kretao se vanjski dug državnog sektora, koji je u godinu dana porastao za 1,4 milijarde eura ili 19,4 posto. Uz izdanje euroobveznice od 1,5 milijardi dolara u travnju, u prošloj je godini dug središnje države dodatno povećan i zbog preuzimanja inozemnih obveza brodogradilišta, što je bio sastavni dio programa njihova restrukturiranja.

Javna trgovačka društva su na godišnjoj razini smanjila stanje inozemnog duga za 595 milijuna eura na 4,8 milijardi eura.

Inozemni dug privatnih poduzeća uglavnom stagnira te je na kraju siječnja iznosio 10,9 milijardi eura, što je za 487 milijuna eura više nego na kraju siječnja 2012.

Analitičari Raiffeisen banke u nastavku godine očekuju stagnaciju inozemnog duga s obzirom na slabu gospodarsku aktivnost, pri čemu bi država ponovno mogla biti glavni generator rasta s obzirom na izdanje obveznica u travnju.