Nacionalno vijeće

[VIDEO/FOTO] Plenković predstavio dizajn hrvatskih euro kovanica, Vujčić rekao koliko će to koštati, Vilim Ribić traži da se dodaju zarezi u Gundulićeve stihove

04.02.2022 u 10:26

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjeda 14. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, na kojoj se predstavlja dizajn nacionalne strane kovanica eura i centa.

Radi se o motivima koji predstavljaju Hrvatsku, rekao je Plenković. Istaknuo je kako je lik Nikole Tesle u javnom savjetovanju dobio najviše glasovanja. Motivi koji su odabrani su, osim Tesle, hrvatska šahovnica, geografska karta RH, kuna i glagoljica.

Izvor: tportal.hr / Autor: Vlada

'Pritom je šahovnica određena za motiv koji će biti zajednička podloga na svim hrvatskim kovanicama eura i centa. Dakle, poruka je prepoznatljivost Hrvatske', rekao je Plenković, javlja HRT.

Pojasnio je kako će na kovanici od 2 eura biti karta Hrvatske, na 1 euru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle, a na 5, 2 i 1 centu naći će službena kratica RH na uglatoj glagoljici.

Prvorangirane prijedloge prihvatilo je i Vijeće Unije, rekao je premijer i čestitao autorima Ivanu Šivaku, Stjepanu Pranjkoviću, Ivanu Domagoju Račiću i Maji Škripelj.

Na kovanici od dva eura bit će ugraviran i Gundulićev stih "O lijepa, o draga, o slatka slobodo".

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je da će se sada pristupiti izradi alata kojim će se kovati kovanice za koje je odabran dizajn. Hrvatska kovnica novca pristupit će probnom otkovu milijun komada svake od kovanica. Očekujemo da ćemo do ljeta imati te probne otkove, rekao je Vujčić.

'Cijela operacija koštat će dosta, preko 900 milijuna kuna, u samim troškovima nabave materijala, pripreme kovanja i tiskanja novca', dodao je Vujčić.

Predstavnik sinidikata Vilim Ribić zatražio je da se intervenira u stihove 'o lijepa, o draga, o slatka slobodo' koji se nalaze na obodu kovanice od 2 eura na način da se dodaju zarezi, na što mu je Zvonimir Frka Petešić odgovorio da je to tehnički teško izvedivo jer se zarezi ne vide.

Kovanice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HRT