sve veći dug bolnica

Veledrogerijama prekipjelo: Ako netko zatreba lijek, a nema ga, neće ga dobiti!

30.03.2021 u 13:40

Bionic
Reading

Ivan Klobučar, predsjednik Uprave Oktalpharme, govorio je problemu s neplaćanjem veledrogerije nakon što je Medika odlučila obustaviti isporuku lijekova svim bolnicama osim onoj u Lovranu

“Ne bi bilo korektno da komentiram poslovne odluke mog konkurenta, iako ih u potpunosti razumijem, jer nama se svima prelila čaša već odavno, ali smo iz nekog, nama, čak i meni sasvim nepoznatog razloga, i dalje nastavili sa svojim poslom”, komentirao je Klobučar potez Medike za N1.

“Mi smo u potpunosti ignorirani od Vlade Republike Hrvatske, od ministarstva zdravstva, od HZZO-a i od ministra Beroša, gdje već preko tri mjeseca molimo i kumimo za sastanak i za bilo kakvo rješenje”, kazao je i objasnio o kolikim je iznosima riječ:

“Dug se približava šest i pol milijardi kuna, ljekarni i bolnica, dospjelom i nedospjelom. Ove godine su samo dvije fakture, od njih 12, plaćene ljekarnama, danas je najava još jedne fakture, očito je netko shvatio da je došlo 12 i pet, a ne pet do 12, a bolnicama je oko 30 posto naplaćeno u zadnja tri mjeseca, ono što smo isporučili.”

Klobučar je rekao da je stanje, nažalost, došlo dotle da će tek sad netko od odgovornih shvatiti, i to “preko leđa pacijenata i svih ostalih koji za to nimalo nisu krivi”.

A ako nekome zatreba lijek, ako ga ne bude, što onda?. 'Pa, onda ga neće dobiti. Vrlo jednostvno. Napokon netko to mora izreći', odgovorio je Klobučar:

'Mi ipak trebamo braniti svoje firme, svoj status, svoje ljude, a netko tko je zaprimio lijekove i potrošni materijal, mora ga platiti. A životi ljudi će sada nažalost biti ugroženi, ovo je nažalost realnost', kazao je.

'Nama duguju gotovo sve bolnice, ne znam postoji li ijedna u Hrvatskoj koja posluje po zakonu,  to je 60 dana', kazao je i dalje iznio: 'U potpunoj ili djelomičnoj blokadi nam je 35 bolnica i taj krug će se, ako se nastavi ovako, širiti.'

Što kažu u ministarstvu? 'Ne kažu ništa. Tri mjeseca nam nisu odgovorili niti na jedan dopis', odgovorio je dalje Klobučar i naveo još jednu stvar:

'Uvršteni su neki skupi lijekovi u budžet HZZO-a, a uopće nije povećan budžet, dakle to je plan koji nema veze s realnošću. A to je opet kriv netko tko ga je radio.”