bilo je kršenja

Vlada je ograničila cijene ulja, šećera, mlijeka, no neke trgovine nisu se toga držale. Evo što je otkrio Državni inspektorat

16.09.2022 u 15:46

Bionic
Reading

Prije tjedan dana Vlada je ograničila cijene nekih osnovih prehrambenih proizvoda kako bi pomogla građanima prebroditi nadolazeću krizu i rastuću inflaciju. No, neki su trgovci ipak držali više cijene od propisanih, izvijestio je Državni inspektorat

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata od stupanja na snagu Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda, a kojom se određuje najviša razina maloprodajne cijene određenih prehrambenih proizvoda radi sprječavanja negativnih učinaka promjena pojedinih cijena na području Republike Hrvatske, provodi inspekcijske nadzore primjene navedene Odluke, priopćili su iz Državnog inspektorata.

U tjedan dana obavljeno je ukupno 106 inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno 11 povreda odnosno prodaja proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene određene Odlukom, i to za proizvode:

  • jestivo suncokretovo ulje,
  • UHT mlijeko s 2,8 % mliječne masti,
  • bijeli kristalni šećer,
  • brašno T-550 glatko,
  • te svinjski vrat s kostima.

Pri provedbi nadzora, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača u slučaju prodaje proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene trgovcu se zabranjuje nepoštena odnosno zavaravajuća poslovna praksa te se poduzimaju propisane prekršajne mjere temeljem Zakona o zaštiti potrošača. Nadzorne aktivnosti se nastavljaju i u narednom razdoblju, zaključuje se u priopćenju.

Podsjetimo, Vlada je u sklopu paketa mjera odlučila ograničiti cijene devet prehrambenih proizvoda. Litra jestivog suncokretovog ulja, koja je u prosjeku koštala gotovo 20 kuna, sada ima cijenu od 15,99 kuna, što je pojeftinjenje od 20 posto. Mlijeko s 2,8 posto mliječne masti također će ima ograničenu cijenu. Umjesto dosadašnjih 9,99 kuna košta 7,39 kuna. Glatko brašno pojeftinilo je za tri kune i sada je cijena ograničena na 5,99 kuna. Oštro brašno, koje je do sada koštalo 8,99 kuna, ima ograničenu cijenu od 6,29 kuna.Vlada je odlučila ograničiti i cijenu šećera (bijeli kristal) koji je pojeftinilo za dvije kune te je njegova ograničena cijena 7,99 kuna.

  • +6
Rast troškova života Izvor: Profimedia / Autor: Dominika Zarzycka/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Osim ovih osnovnih prehrambenih namirnica, Vlada je ograničila cijene nekih vrsta mesa. Cijelo pile ograničeno je na cijenu od 24,99 kuna, što je 10 kuna manje od dosadašnje prosječne cijene. Ograničenu cijenu od 24,99 po kili ima i svinjski vrat s kosti te svinjska lopatica bez kosti. Miješano mljeveno meso, koje je dosad u prosjeku koštalo gotovo 50 kuna po kili, također ima ograničenu cijenu od 32,99 kuna.