Svjetska tržišta

Wall Street porastao, premda inflacija u SAD-u ne popušta

15.05.2024 u 06:50

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli, pri čemu je Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu, premda bi zbog visoke inflacije kamatne stope u SAD-u mogle ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo.

Dow Jones ojačao je 0,32 posto, na 39.558 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,48 posto, na 5.246 bodova, a Nasdaq indeks 0,75 posto, na rekordnih 16.511 bodova.

Na početku jučerašnjeg trgovanja ulagači su bili oprezni jer su novi podaci pokazali da su proizvođačke cijene u SAD-u u travnju porasle 0,5 posto na mjesečnoj razini i 2,2 posto godišnje, više nego što su analitičari očekivali.

To znači da će inflacija ostati povišena dulje razdoblje nego što su se ulagači nadali, a to znači i da će kamatne stope američke središnje banke ostati povišene dulje nego što se očekivalo.

To je jučer kazao i predsjednik Feda Jerome Powell.

„Nismo očekivali da će biti lagano. No, ti inflacijski podaci viši su nego što je itko očekivao. A to nam govori da moramo biti strpljivi i prepustiti restriktivnoj monetarnoj politici da obavi svoju zadaću”, kazao je Powell na jednom skupu bankara.

Još nedavno ulagači su se nadali da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, no po svemu sudeći to neće biti tako, a smanjenje kamata moguće je tek najesen.

No, nakon jučerašnjih podataka splasnula su očekivanja da će Fed početi smanjivati kamate u rujnu.

Ipak, burzovni su indeksi jučer porasli jer je ulagače ohrabrila poruka Powella da ne očekuje povećanje kamatnih stopa, unatoč povišenoj inflaciji.

„Tržište je već shvatilo da će kamate ostati povišene dulje nego što se mislilo. Posljednjih tjedana čak se postavljalo pitanje hoće li Fed još jednom povećati kamate, no Powell je jučer kazao da se o tome sada ne razmišlja”, kaže Lindsey Bell, analitičarka u tvrtki 248 ventures, objašnjavajući zašto su burzovni indeksi porasli.

U srijedu će biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje bi također moglo utjecati na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da bi temeljna stopa potrošačkih cijena, koja ne uključuje cijene hrane i energenata, u travnju mogla porasti 0,3 posto na mjesečnoj razini, a na godišnjoj 3,6 posto.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 posto, na 8.428 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 8.225 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je, pak, 0,14 posto, na 18.716 bodova.