POZIV ULAGAČIMA

Za udjel u Končaru država traži minimalno 353 milijuna kuna

23.05.2016 u 10:37

Bionic
Reading

Centar za restrukturiranje i prodaju u današnjim dnevnim novinama objavio je oglas za prodaju državnog udjela od 20,49 posto u tvrtki Končar elektroindustrija po minimalnoj cijeni od 670 kuna po dionici

Kao što se i očekivalo, Vlada je odlučila ponuditi dionice Končara institucionalnim ulagačima. Premda država zajedno s Kapitalnim fondom raspolaže većinskim udjelom, u prodaju ide manjinski paket od 20,49 posto (5,54 posto u vlasništvu Republike Hrvatske i 14,95 posto u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje).

Zainteresirani ulagači moraju dostaviti ponude do 31. svibnja, a nakon odabira najpovoljnijih ponuda provest će se blok-transakcije na Zagrebačkoj burzi.

Pojedinačni kupac može kupiti najmanje 15.000 dionica, a nakon isteka roka za podnošenje ponuda CERP će utvrditi redoslijed ponuda po povoljnosti i donijeti odluku o prodaji. Dionice će se prodavati kroz blok-transakcije minimalne vrijednosti dva milijuna kuna, počevši od najpovoljnije ponude prema nižima, sve dok se ne alocira ukupna količina ponuđenih dionica.

Pritom će prednost imati ponuditelj za kupnju cijelog paketa po principu 'sve ili ništa' ako ponudi cijenu koja je veća od prosječne cijene po dionici koja bi se dobila u drugim ponudama.

Prodajom 526.926 dionica Končara država planira dobiti minimalno 353 milijuna kuna, a cijela operacija trebala bi biti završena do 7. lipnja.