sankcije djeluju, ali...

Zapad želi ekonomski slomiti Rusiju, ali Kinezi su ti koji drže ključ za sputavanje Putinove vojne moći

03.03.2022 u 10:26

Bionic
Reading

Zapad udara na Moskvu snažnim sankcijama kako bi uništio njezino gospodarstvo i zaustavio invaziju na Ukrajinu. Ekonomisti smatraju da bi plan mogao uspjeti, ali upozoravaju da puno toga ovisi o Kini. Dok god Peking blagonaklono gleda na ruskog predsjednika Vladimira Putina, njegova ekonomska, a time i vojna moć opadat će puno sporije

Od početka ruske invazije na Ukrajinu zapadne zemlje donijele su niz paketa financijskih sankcija Moskvi, isključivši ruske banke iz međunarodnog platnog sustava Swift, važnog dijela međunarodnih financija.

Ujedno su donijele mjere koje trebaju spriječiti rusku središnju banku da podupire domaću valutu, ograničavajući rublju pristup međunarodnom tržištu kapitala i dodavši imena brojnih ruskih oligarha i dužnosnika, među kojima je i Putin, na crnu listu pojedinaca čija je imovina zamrznuta u inozemstvu.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire istaknuo je da je cilj sankcija izazvati 'kolaps ruskog gospodarstva'.

Vrijednost rublja pada iz dana u dan, a slom je doživjela i Moskovska burza, zatvorena četvrti dan zaredom. Najveća ruska banka Sberbank povukla se s europskog tržišta. Vrijednost njezinih dionica na Londonskoj burzi pala je u jednom trenutku za više od 95 posto. I dionice drugih velikih ruskih tvrtki koje kotiraju na Londonskoj burzi, uključujući naftne divove Rosneft i Lukoil, urušavaju se.

Središnja banka Rusije podigla je referentnu kamatnu stopu, koja određuje cijenu zaduživanja i trošak depozita, s 9,5 posto na čak – 20 posto.

  • +2
Ukrajinski gradovi Harkiv i Žitomir nakon bombardiranja Izvor: EPA / Autor: STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAI

SAD, Europa i Kanada dogovorili su zamrzavanje međunarodnih deviznih rezervi Središnje banke Rusije u vrijednosti od 630 milijardi dolara. Time se ograničila sposobnost Rusije da brani rubalj na valutnim tržištima i da podupire banke koje su pogođene međunarodnim sankcijama.

'Zapadne sankcije uništile su ruske financije u jedan dan. Čini se da su sva ruska tržišta kapitala jednostavno izbrisana', ocijenio je švedski ekonomist Anders Åslund, predavač na američkom Sveučilištu Georgetown i autor knjige 'Ruski kroni-kapitalizam'.

Goldman Sachs podigao je svoje predviđanje ruske inflacije za ovu godinu s pet na 17 posto, s tim da ta brojka može ići samo gore, ovisno o vrijednosti rublja i rastu kamatnih stopa, piše CNBC.

Ruski gospodarski rast također će pretrpjeti snažan udarac. Prije invazije na Ukrajinu očekivao se rast BDP-a od dva posto u odnosu na godinu prije, a sad Goldman Sachs predviđa pad od sedam posto.

'Iako ruski izvoz dosad nije značajno ograničen sankcijama, očekujemo da će se smanjiti za pet posto na godišnjoj razini zbog fizičkog prekida izvoza kroz crnomorske luke, ključnima za izvoz rasutog tereta, i rizika od sankcija koje smanjuju drugi izvoz', rekao je Clemens Grafe, glavni analitičar Goldman Sachsa za Rusiju.

Steven Bell, glavni ekonomist u BMO Global Asset Managementu, smatra da za Moskvu suočenu sa sankcijama Zapada i financijskim slomom postaje sve važnija uloga Kine zbog njezine potražnje za sirovinama i energijom.

'Rusija je premjestila velik dio svojih deviznih rezervi u kinesku valutu te je prebacila svoje platne sustave na kineske banke. Kina možda drži ključ sposobnosti Rusije za duži rat u Ukrajini', izjavio je Bell.

Sad je glavni problem Rusije njezina nesposobnost da iskoristi svoje devizne rezerve za obranu rublja, ali Grafe sugerira da bi Moskva mogla doskočiti tome zamjenom dolara, kao glavne referentne valute, kineskim juanom.

Međutim stvaranje međuvalutnog tržišta zahtijevalo bi usku suradnju s Pekingom, što analitičari Goldman Sachsa smatraju malo vjerojatnim s obzirom na rizik za Kinu da se nađe na udaru sankcija Zapada zbog pomaganja Moskvi.

  • +62
Vojni mimohod na trgu Tiananmen u Pekingu Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

Kina je najveći ruski trgovinski partner u uvozu, ali i izvozu, a kupila je trećinu nafte koju je Rusija izvezla 2020. godine. Rusija od Kine kupuje gotove proizvode poput mobitela, računala, igračaka i odjeće.

Zasad službeni Peking ustraje u svojem odbijanju da rusku vojnu operaciju u Ukrajini nazove invazijom ili da kritizira Moskvu unatoč jačanju ruskih napada na tu zemlju i sve većem broju žrtava. Kina je istaknula da vjeruje u poštovanje teritorijalne cjelovitosti svih zemalja, ali i napomenula da pitanje Ukrajine ima složenu povijesnu pozadinu.

Kineski državni mediji ne koriste izraz 'invazija', već ruski napad na Ukrajinu nazivaju 'specijalnom vojnom operacijom'.