DEVET UBIJENIH

Godinu dana od drugog masakra u Srbiji u dva dana: Dokle je proces dogurao?

04.05.2024 u 07:30

Bionic
Reading

U masovnom ubojstvu u Duboni i Malom Orašju, selima kod Mladenovca i Smedereva na istoku Srbije, na današnji dan prije godinu dana poginulo je devetero mladih, a 12 ih je ranjeno. Uroš Blažić, optužen za teško ubojstvo, suđenje čeka u pritvoru. Pripremno ročište prije početka suđenja zakazano je za 23. svibnja. Masakr se dogodio samo dan nakon masovnog ubojstva u beogradskoj školi Braća Ribnikar

Nemanja Stevanović, Lazar Milovanović, Marko Mitrović, Aleksandar Milovanović i Nikola Milić ubijeni su u Malom Orašju 4. svibnja prošle godine nešto poslije 22.30 sati. Nekoliko minuta kasnije u susjednom selu Dubona ubijeni su Milan i Kristina Panić te Dalibor Todorović. Teško ranjeni Petar Mitrović iz Malog Orašja preminuo je pedeset dana kasnije u bolnici, podsjeća RTS.

Dvije žrtve bile su maloljetne. Najmlađi je imao 14, a najstariji 25 godina. Neki od ranjenih još se nisu potpuno oporavili.

U Malom Orašju teško su ranjeni Miloš Jovanović (23), Jovan Ranković (21) i Nemanja Ilić (20), a lakše Aleksa Đorđević (21) i Nikola Mitrović (19).

U Duboni su teško ozlijeđeni Nevena Vujić (19) i Ivan Ivković (16) iz Dubone te Andrijana Mitrović (17) i Anđela Stevanović (17) iz Malog Orašja, koje su se te večeri zatekle u Duboni.

Teško su ozliješđeni i Jovica Stevanović (52), Milomir Mijailović (56) i njegov stric Predrag (54), dok je lakše ozlijeđen Milan Pešić (32) iz Velike Krsne.

U Grošnici kod Kragujevca u jutarnjim satima 5. svibnja uhićen je osumnjičeni za masovno ubojstvo Uroš Blažić, koji je u vrijeme zločina imao nepunu 21 godinu.

Optužnicom protiv Blažića obuhvaćeni su i njegov otac R.B., te brat od strica B.G., kojima će uskoro početi suđenje na Višem sudu u Smederevu. Blažićevi rođaci optuženi su za pomaganje u bijegu, tijekom kojega je optuženik zavarao trag policiji krećući se sporednim cestama u šumadijskoj regiji.

  • +10
Pogreb troje ubijenih u mjestu Dubona kod Mladenovca Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Dokle je dogurao sudski proces

Uroš Blažić optužen je za kaznena djela teškog ubojstva, nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružjem i eksplozivnim tvarima, otmicu i neovlašteno korištenje tuđeg vozila.

Njegov otac R.B. optužen je za kazneno djelo nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i stavljanja u promet oružja i eksplozivnih tvari u vezi s kaznenim djelom teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Istragom je utvrđeno da je R.B. u kući u kojoj živi neovlašteno držao veću količinu vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih materija i to jedan pištolj, jedan revolver, 241 komad metka različitog kalibra, crni barut u ukupnoj količini od 854,38 komada. grama, kao i raznih dijelova za oružje.

G. i B. G. iz Kragujevca optuženi su zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i stavljanja u promet oružja i eksplozivnih tvari, jer su neovlašteno držali veću količinu oružja, streljiva i eksploziva u kući i pomoćnim prostorijama.

U subotu 27. travnja, održan je godišnji pomen za žrtve, dok će se danas, na godišnjicu masovnog ubojstva, obitelji, prijatelji i građani okupiti na mjestu stradanja mladića u Ravnom Gaju, u Malom Orašju.