DOK SU JOŠ MALI

Pet korisnih savjeta za vlasnike štenaca

13.10.2014 u 10:23

Bionic
Reading

Dobro odgojeni psi ne podižu se čarolijom ni nagrađivanjem lošeg ponašanja, već treningom u ranoj dobi. Imamo nekoliko korisnih savjeta za sve vlasnike štenaca

U idealnoj situaciji doveli ste svog štenca kući kad je imao oko osam tjedana. Čim se štene privikne na novo okruženje, trebali biste ga početi podučavati dobrom ponašanju. Korištenje zahoda i zabrana griženja stvari koje nisu pseće igračke su osnova, no postoji još pet mogućih problema koje je pametno srezati u korijenu, piše Vet Street


Nema skakanja

Teško je odoljeti štencu koji skače na vas kako bi vas 'poljubio', no morate biti čvrsti – ako naučite psa da ne skače na ljude dok je mali, poslije nikad nećete imati problema s njim. Umjesto da ga bodrite, grlite i mazite kad skoči na vas, ignorirajte svog štenca kad to radi. Tako ćete ga bez kažnjavanja vrlo brzo naučiti kako se treba ponašati. Ista pravila vrijede i za skakanje na krevet ili kauč ako mu to namjeravate braniti.

Počnite što ranije šetati svoje štene

Nije nikakav problem držati štene od četiri kilograma na uzici, no umjesto da mu dozvolite da vas vuče, naučite ga da hoda pokraj vas na opuštenoj uzici. Ako vam se to čini smiješno, zamislite kako će to izgledati kad se četiri kilograma pretvori u 40 kilograma!

Tajna toga kako ćete naučiti svoje štene da se šeće na opuštenoj uzici je jednostavna – smijete se kretati naprijed samo kad uzica nije napeta. Čim se zategne, morate stati. Kao i sve ostalo, rani dani s štencima zahtijevaju ogromne količine strpljenja i vremena.

Nemojte premještati psića s mjesta na mjesto jer će ga to zbuniti i neće postići željen učinak.

Naučite ga da ništa nije njegovo

Još jedna važna lekcija za malog psa je ta da je sve vaše, a ništa nije njegovo. Iako to možda zvuči okrutno, vaš pas mora biti opušten kad mu uzimate punu zdjelu hrane ispred nosa ili igračku pokraj koje leži. Ne želite sigurno to da vas vaš ljubimac ugrize zbog posesivnosti i dominacije.

Od prvog dana podučavajte svog štenca tome da je vaša prisutnost pokraj zdjelice s hranom, njegovih igračaka i mjesta na kojem spava nešto dobro – nagradite ga svaki put kad mu nešto oduzimate ili kad prolazite. Ideja je dati mu više hrane ako mu uzimate zdjelicu u kojoj je ostalo nešto, a za ostale stvari su dobri i pojedinačne poslastice i maženje. Ako to ne činite, pas će s vremenom naučiti braniti ono što smatra svojim i koristit će metode od režanja do ugriza.

Vjerojatno ste dosad primijetili da će vam za odgajanje šteneta džepovi morati uvijek biti puni psećih poslastica, ali imajte na umu to da je najbolji trening psa onaj koji ne uključuje kazne, već samo nagrade.

Pružite svom psiću šansu da bude sam

Štenci u novom domu uglavnom nemaju ni pet minuta za sebe jer ih ljudi neprestano obasipaju poljupcima, maženjem i poslasticama. Psići obožavaju svu pažnju koju dobivaju, no ne razumiju da ubrzo neće baš svaki dan izgledati tako.

Pametno je malo se suzdržati od pretjerivanja s pažnjom kako kasnije vaš psić ne bi bio razmažen ili usamljen. Naučite ga da bude sam, pa neće doživjeti užasan šok kad prvi put ostane u pustoj kući dok su svi članovi obitelji na poslu i u školi.

Najlakši način je odvajanje prostora za štene ogradom. Sat, dva samovanja svaki dan u ranoj dobi podučit će psa da je to normalan dio života, pa kasnije neće biti problema s cviljenjem i stresom zbog razdvajanja od vlasnika kad idu na posao.

Dobro razmislite što ćete ga prvo naučiti

Što god prvo podučili psa da radi, to će mu biti ono čemu će se kasnije vraćati kao stariji kad je zbunjen ili frustriran. Zbog toga ga je pametno prvo naučiti da sjedne i legne.

Trikove koje treba izbjegavati kao osnovne su vrtnja u krug, skakanje i lajanje.