ARDUINO GADGET

Na izradi ovog tehno čuda radila je i jedna Hrvatica

04.04.2016 u 14:29

Bionic
Reading

Koristeći Arduino i materijale koje su dobili od fakulteta, četvero polaznika magisterija u Danskoj u četiri dana su napravili zanimljiv gadget. Među njima je i jedna Hrvatica

Ne dogodi se baš često da Arduinov službeni blog piše o projektu u kojem je sudjelovao i netko iz Hrvatske. To se, eto, dogodilo s projektom Moodbox. Kamo sreće da takve vijesti stižu i iz Lijepe naše, a ne iz daleke i prijateljske Danske.

Moodbox je glazbeni uređaj za poigravanje s osjećajima kako bi se stvorio savršeni ugođaji.  Omogućuje odabir i prilagodbu vibre bilo kojeg prostora koristeći četiri skale emocija - od volim do ubit ću nekog, ozbiljnog do zabavnog, smirenog do nabrijanog i sanjalačkog do fokusiranog.

Emocije mogu biti kombinirane i uštimane pomoću brojčanika u retro stilu. Baš kao u džuboksu, pjesme su poslagane redom kojim su odabrane. Autori su dodali i svjetlo koje prati promjene u raspoloženju.

Moodbox možete povezati s vašim korisničkim računom na iTunesu, koji podatke prima putem Genuino Una i JavaScripta te posebnog algoritma.


'Ideja za Moodbox je došla kao dio zadatka na studiju na kopenhagenškome Institutu za interaktivni dizajn (Copenhagen Institute of Interaction Design - CIID) za vrijeme predavanja o fizičkom računalstvu koje su držali Massimo Banzi, Dario Buzzini i Ubi de Feo.

Inspiracija je došla od starih džuboksa u kafićima, načina na koji utječu na atmosferu i raspoloženje unutar prostora. Pri odabiru pjesme unutar nekog zajedničkog prostora, bio to kafić ili studio, uvijek postoji osjećaj potrebe za dogovorom i pregovorima što pustiti slijedeće.

Naša je želja bila istražiti kako taj osjećaj postizanja zajedničke atmosfere prebaciti u naš prostor studija na fakultetu. Zato je glavni aspekt Moodboxa omogućavanje odabira pjesama na temelju različitih emocija kako bi se dobila točno ona pjesma koja odgovara željenoj atmosferi u prostoru', kaže Iskra Uščumlić, članica kreativnog tima koji je osmislio i izradio Moodbox u samo četiri dana.

'Kao i za većinu drugih fakultetskih projekata, vremenski okvir bio je vrlo kratak. Krenuli smo u ponedjeljak, u petak u podne smo Moodbox prezentirali pred ostatkom razreda', pojašnjava Iskra koja je u Kopenhagenu na magistarskom studiju dizajna.

Sve su napravili sami sa materijalima koji su im dostupni u laboratorijima CIID-a. Sama kutija je napravljena od ostataka drvenog materijala dostupnog na fakultetu, dok je sučelje nastalo od komada akrila kojeg su laserski izrezali. Elektronika koja je ispod haube (rezistori, LED lampa i slično) koštala oko 400 kuna, a Arduino su dobili kao dio nastavnog materijala.

Timovi poput ovog standardna su praksa na CIID-u. Osim Iskre, na Moodboxu su radili Cyrus Kamath (Velika Britanija), Luca Mustacchi (Italija) i Dario Loerke (Njemačka), 'CIID se ponosi da su multikulturalna, multinacionalna i multidisciplinarna škola što je ogromna prednost za učenje, a odrazilo se i na našem timu', kaže Iskra.

Nastavit će raditi na razvoju Moodboxa u slobodno vrijeme jer žele dodati nove mogućnosti, poput povezivanja sa Spotifyjem korištenjem wi-fija.

Moodbox - Physical Computing & Connected Devices