TRI DANA GLAZBE I PARTYJA

Ultra Europe, festival koji je Split pretvorio u partijanersku meku

06.07.2022 u 16:56

Bionic
Reading

Sljedeći vikend, počevši od sutra (8. srpnja) Split će biti u znaku osmog izdanja festivala Ultra Europe, prvog koji se održava nakon dvogodišnje pandemijske pauze. Opet će se tri dana plesati na stadionu u Parku mladeži, koji je od 2019. novi dom festivala, a potom će se karavana seliti po srednjedalmatinskim otocima Braču, Hvaru i Visu.

Ovogodišnji Ultra Europe https://ultraeurope.com tako će simbolično obilježiti i povratak masovnijeg turizma, jer mladi cijeloga svijeta jedva su dočekali nešto mekše mjere vezane uz COVID-19 da mogu krenuti po cijelom svijetu. Split će opet biti važna točka u tim turističkim seobama, plesni nomadi doći će na svoje uz jedan od najboljih programa koje je Ultra Europe dosad imao, čije su zvijezde Armin van Buuren, Marshmello, Afrojack, Vini Vici, Snake, Alesso, Hardwell, Martin Garrix, Tiësto, Above & Beyond, Steve Aoki... I to su samo imena s glavne pozornice, a bit će ih još oko stadiona s ne manje zvučnim imenima.

Reakcije na Ultru i promjene koje je festival donio Splitu mogu biti različite, no nedvojbeno jest da je novi turistički uzlet toga grada itekako povezan s razdobljem otkako je ta franšiza američkog festivala Ultra Music sa sjedištem u Miamiju stigla na hrvatsku obalu. Slike koje su s festivala odlazile u svijet - prvo s Poljuda, a onda s Parka mladeži - odigrale su fantastičnu ulogu u promociji Splita, i doista ga stavile na mapu s nekim od najpopularnijih odredišta, posebno mlade publike koja ide za dobrom zabavom. Uostalom, broj sezonskih letova tih se godina drastično povećao, i na godišnjoj razini promet na splitskom aerodromu 2019. popeo iznad onoga u Zagrebu.

Split svih ovih godina živi s Ultrom, i tih nekoliko dana u srpnju za mnoge su vrhunac sezone, kad se u grad sliju rijeke mladih iz doslovno cijeloga svijeta. Dovoljno je pogledati prizore sa stadiona, na kojem tisuće mladih vole donositi zastave svojih zemalja, pa se uvjeriti da Split tih dana doista postaje jedan od globalnih centara zabave. I to ne samo na Ultri, odnosno pred pozornicama festivala, nego se partija doslovno na svakom koraku.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će izgledati ovogodišnje izdanje festivala nakon dvogodišnje pauze, čini se da će nekoliko dana u Splitu i najljepšim srednjedalmatinskim otocima biti dobar pokazatelj koliko se svijet vratio u predpandemijsko vrijeme, uz nadu da pandemija jest najvećim dijelom iza nas.

Dodatnu zanimljivost festivalskom vikendu ove godine donosi činjenica da se u nedjelju, 10. srpnja, dakle posljednjeg dana Ultra Europe, održava drugi krug izbora za gradonačelnika. Tko zna, možda pobjednik odluči proslaviti izbor baš na Parku mladeži.