NOVA PERCEPCIJA GRADA

Intimni dnevnici umjetnika u urbanom prostoru

19.08.2014 u 10:03

  • +3

Kretanje kroz elemente

Izvor: Promo fotografije / Autor: Galerija Greta

Bionic
Reading

Međunarodna multimedijalna izložba s umjetnicima iz Francuske i Hrvatske održat će se od 19. do 24. kolovoza na četiri lokacije (Galerija Greta, Park Grič, Strossmayerovo šetalište - istok i Strossmayerovo šetalište – zapad) a sudjelovat će ukupno petnaest umjetnika iz Francuske i Hrvatske: Joanna Wong, Jérémy Faivre, Marie Dekerle, Dorty Novak, Mio Hanaoka, Akiko Okumura, Nina Iris Bešlić, Vesna Šantak, Isa Bourland, Nataša Vuković, Omar Traore, Renata Ladović Meštrović, Zvjezdana Jembrih, Alexandre Garcia i Sabina Mikelić

'Kretanje kroz elemente' je treća u nizu izložbi umjetnika iz Pariza i Zagreba. Zajednički projekt ima osnovnu temu – izraziti doživljaje gradova izvan uobičajenih turističkih prikaza na koje smo navikli. 'Svaki umjetnik stvara svoj intimni dnevnik, otkrivajući nevidljivo, neizrečeno u svojim svakodnevnim putovanjima kroz grad. Kroz projekt pronalazimo korelaciju univerzalnosti četiri elementa prirode: zemlja, vatra, voda, zrak, s urbanim prostorom, kretanjem, ritmovima i zvukovima.

Kroz različite medije – fotografiju, slike, objekte, umjetničke instalacije, video, glazbu, performanse - istražujemo na koji su način elementi prirode povezani sa životom i pulsom grada. Umjetnici postaju istraživači ulica, gradski nomadi, propituju granice kretanja kroz vanjski prostor u odnosu na svoj unutrašnji, intimni prostor i ritam – prostor misli, doživljaja, emocija, ritam srca i disanja.

Iz percepcije promatrača kreću se kroz prostore zvuka, boja, ritmova grada, dolazeći do sjecišta gdje se univerzalno i urbano/suvremeno spaja u jednu točku, kroz nevidljivu sponu doživljaja sadašnjeg trenutka.

Izložbu u Galeriji Greta povezali smo s događanjem na Strossmayerovom šetalištu, u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i CreArta (Network of Cities for Artistic Creation). Iz galerije smo izašli u urbani prostor.

Galerija na otvorenom Gornji grad otvara se 21. kolovoza od 17 do 21 sat, a izložba će se održati u Parku Grič, u kojem će biti postavljene land art instalacije, i na Strossmayerovom šetalištu uz videozid i performans.

Jérémy Faivre, umjetnik iz Francuske, izvest će glazbenu kompoziciju i vizualizaciju u realnom vremenu u 20 sati na zapadnom dijelu šetališta dok će akademska slikarica i grafičarka Vesna Šantak izvesti performans s početkom u 19 sati na istočnom dijelu šetališta.

Umjetničke instalacije, land art, objekti, video, glazba, performans stvaraju interakciju s prostorom u kojem su izloženi te pozivaju prolaznike na prepoznavanje sasvim nove percepcije grada', napisala je u najavi izložbe Vesna Šantak

Javni prostor Gornjeg grada postaje platforma za umjetničko eksperimentiranje i komuniciranje s javnim prostorom. Svaki umjetnik izlazi u javni prostor i na svoj osebujan način intervenira u njemu.

'Nakana umjetnika je dokinuti sociološke i kulturološke barijere te propitati prostor osobnog kretanja kroz različitosti i sličnosti, prirodno i umjetno, vanjsko i intimno. Javni prostor na jedan dan postaje intimna, nedokučiva i nostalgična priča svakog umjetnika', objašnjava Nina Bešlić.

Program na Gornjem gradu završava u 21 sat, a izložba u Greti se može pogledati do 24. kolovoza do 22 sata.

Suradnja Galerije Greta i izložbe na Gornjem gradu osmišljena je unutar projekta CreArt (Mreža kreativnih gradova).