PRESTIŽNA NAGRADA

Film 'Kauboji' hrvatski kandidat za Oscara

01.09.2014 u 15:29

Bionic
Reading

Film 'Kauboji' redatelja i scenarista Tomislava Mršića predstavljat će hrvatsku kinematografiju u selekcijskom procesu za prestižnu američku nagradu Oscar u kategoriji filmova na stranom jeziku, objavilo je Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD), čija ga je komisija tajnim glasovanjem odabrala natpolovičnom većinom

'Znam da izgleda kao znanstvena fantastika ući u nominaciju za Oscara, ali mi volimo znanstvenu fantastiku. Već imamo neke ideje za kampanju za film, ali ništa još konkretno jer smo i mi tek saznali za kandidaturu', rekao je redatelj filma Tomislav Mršić na konferenciji za novinare.

Kako se za Oscare obično nominiraju angažirani filmovi s jakom temom, Mršić se našalio da je vrijeme da se to promijeni, ali i da "Kauboji" nisu samo komedija i dodiruju razne teme koje su svugdje prepoznatljive. Mogli bismo igrati na kartu da su "Kauboji" svojevrsni hommage američkoj pop-kulturi, od samog 'western' naslova do glazbe, napomenuo je.

Njegov je film odabralo sedamnaestero članova komisije, predstavnika svakog ogranka Društva, s obzirom na to da američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti traži da film kandidara široki kreativni potencijal filmske industrije države iz koje film dolazi.

U konkurenciji su mu bili "Projekcije" Zrinka Ogreste, "Šegrt Hlapić" Silvija Petranovića, "Hitac" Roberta Orhela, "Šuti" Lukasa Nole, "Simon Čudotvorac" Petra Oreškovića, "Happy Endings" Darka Šuvaka, "Vis-a-Vis" Nevija Marasovića, "Visoka modna napetost" Filipa Šovagovića i "Broj 55" Kristijana Milića.

Ove je godine bila prilično jaka konkurencija, a većina članova komisije složila se da su im je Mršićev film uspio prenijeti široki dijapazon emocija, rekao je Predsjednik HDFD-a Silvio Jesenković.

Po njegovim riječima, malim kinematografijama je teško ući u nominaciju za Oscara i već godinama prolaze južnoamerički, francuski, skandinavski filmovi, a samo ponekad uđe neki 'outsider' ili se ulažu velika sredstva za lobiranje, primjerice austrijski film "Krivotvoritelj" u svoju je kampanju za Oscara uložio dvostruko više sredstava nego što je bio sam budžet filma.

Izbor hrvatskog kandidata obično se održavao krajem rujna, no ove godine je pomaknut kako bi producent imao više prostora za marketing, a Jesenković najavljuje da će se iduće godine pomaknuti na početak ljeta ne bi li se izbjegle 'navrat-nanos' distribucije tijekom ljeta, a tako bi se lakše i ispunio uvjet američke Akademije da je film do kraja rujna u kino distribuciji bio najmanje sedam dana.

'Kauboje' je u hrvatskim kinima pogledalo 40 tisuća gledatelja, a sada kreće njegov festivalski život - pozvan je na filmski festival u San Franciscu, koji nije natjecateljski, no s kojega su zadnjih godina filmovi koje je publika proglasila najboljima dobivali Oscare. Film bi u listopadu i studenom trebao sudjelovati na desetak festivala, od Tuzle, Slovačke, do Helsinkija i Texasa, a kreće i u distribuciju u Poljskoj.

Mršićev film, nastao u produkciji "Kabineta" i Suzane Pandek, netipična je priča o glumačkoj družini antijunaka, koji prihvaćajući žanrovske stereotipe - borbu dobra i zla, sukob civilizacije i divljine - stvaraju predstavu koja postaje metafora njihovih sudbina. U filmu glume Saša Anočić, Živko Anočić, Matija Antolić, Hrvoje Barišić, Nikša Butijer, Kruno Klabučar, Ivana Rushaidat, Rakan Rushaidat, Radovan Ruždjak.