TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Božić velikih želja': Ciljana skupina su sredovječni i penzići, ali zbilja trebate biti Grinch da nešto prigovorite ovoj HRT-ovoj blagdanskoj seriji

  • 23.12.2022 u 15:46

  • Bionic
    Reading

    Red svijeća, girlandi i mašnica, red pjesme, plesa i kolačića, gosti koji super pjevaju i oni koji bi bolje pjevali da ne pjevaju, slatke priče i zeleno-crveno-zlatni kolorit - sve je to, sažeto rečeno, upravo ono što gledatelji koji vole Božić očekuju od tog blagdana. I sve je to u ovaj tjedan prikazanoj blaganskoj seriji emisija 'Božić velikih želja'.

    Ako se ložite na Božić, prigušeno žućkasto svjetlo kao od vatre iz kamina, crvene mašne i božikovinu, svjetlucavu jelku i šljašteće ukrase, nadam se da ste gledali HRT-ovu seriju emisija 'Božić velikih želja'. Ako sanjarite o nasmiješenim ljudima koji se s ljubavlju pogledavaju preko šalica vrućeg kuhanog vina ili ajerkonjaka u tematskim džemperima, a pogotovo ako svoju obitelj natjeravate da statira u takvim prizorima iz reklama za trgovačke centre, iako bi se oni radije svađali o politici - e, onda je TEK šteta ako ste propustili serijal. Imate još večeras epizodu. Obavezno se sparkirajte pred telku nakon Dnevnika. HRT je ove godine pripremio upravo to što volite i sanjate, a stvarnost vam uvijek s nekim vragom pokvari.

    Sve je u tim emisijama jako če-če. Svaka je, barem dosad, imala neku temu koja je barem približno povezana s Božićem - čuda, inspiracija, božićne pjesme i tako redom i u svakoj je bio drugi voditelj ili je bila druga voditeljica, ali su sve bile na istoj liniji - Božić i priključci. Ne samo oni od kojih svjetlucaju lampice, nego i oni od kojih vam blistaju okice od ganuća.

    Meni je najbolja bila prva. Ferlin i Batifiaca svoju su zezanciju iz showa 'Zvijezde pjevaju' u prošloj sezoni prenijeli i u emisiju pa je bilo zezancije na račun lošeg pjevanja, a kad je u emisiju stigao gost Krešimir Sučević Međeral i zapjevao u duetu s Ferlinom, Batifiaca je umro na božićnom kauču, što je sve skupa bilo simpatično i duhovito, baš kao i glazbena gošća Jasna Zlokić. Fora je bila i, mislim, druga (malo mi se pobrkao redoslijed pa možda krivo brojim). Duško Ćurlić vodio je standardno profesionalno i bez greške, saznala sam da je simpatični suprug Zorice Kondže, Joško Banov pljunuti Frasier Crane, a priča o autističnom momku kojem je Damir Urban pomogao naučiti svirati bubnjeve nije dirnula samo najzadrtije cinike i mrzitelje svega što je božićno, dobro i lijepo. Epizoda koju je vodila Doris Pinčić malo je na momente zapinjala, ali ne zbog Doris nego najviše zbog toga što se Dino Rađa držao kao da su ga u studio dovukli na prisilni rad pa su se drugi gosti malo previše trudili da kompenziraju njegov kiseli smiješak i onda mi povremeno nastajao kaos u kojem nisi znao čija nana vanilin kiflicu peče. I da sad ne nabrajam.

    Nije riječ ni o čemu spektakularnom i sigurna sam da bi se našlo ciničnih kritičara koji bi u svemu tome pronašli sladunjavost, malograđanštinu i blagdanski lažnjak, no kad bi sve to čak i bilo istina, to ne poništava činjenicu da je taj serijalni božićni specijal izrazito profesionalno i efektno odrađen. Cure i dečki s HTV-a još su jednom pokazali da im najbolje ide zabavni i mozaični program, ono 'nešto' na tragu Antona Martija, s dobrim okom za specifičnu estetiku, obiteljski štih i nešto zaokreta u moderniji stil. Idu im super 'A strana', 'Zvijezde pjevaju', a bogami ide im i ovo. Mladi teško da će gledati - ciljna su publika očito stariji sredovječnjaci i penzići, ali mladi ionako više ne gledaju televiziju i privukla bi ih valjda jedino estetika Božića na mobitelu, s kratkim videozapisima u kojima sami plešu kao Djed Mrazovi jeleni.

    Sve u svemu, može i sljedeće godine ovako. Jedini koji bi se mogli buniti su kronični Grinchevi, a oni bi se bunili i da ih božićni specijali glade peruškom po glavi.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.