10., 11. I 12. PROSINCA

Dani Orisa u online izdanju, među gostima i čuveni britanski arhitekt Norman Foster

09.12.2020 u 12:43

Bionic
Reading

Međunarodni arhitektonski simpozij koji svake godine okuplja domaće i svjetske arhitekte i profesionalce iz srodnih područja, Dani Orisa, u 2020. održavaju se 10., 11. i 12. prosinca i koncipirani su online kao 20 + 1 predavanje po 20 minuta, uz javljanje uživo iz Oris Kuće arhitekture. Gosti su Norman Foster, Tadao Ando, Thom Mayne, RCR Arhitekti...

Među gostima su dobitnici Pritzkera, japanski arhitekt Tadao Ando, Norman Foster, Thom Mayne i RCR Arhitekti.

Ando, koji je 'arhitektonskog Nobela' dobio 1995., a koji će predavanje održati prvoga dana simpozija, jedan je od vodećih suvremenih arhitekata koji je na japanskoj i međunarodnoj sceni prisutan od 1960-ih. Autor je, među ostalima, Crkve svjetla u Osaki 1989., Pulitzerove fondacije za umjetnost u St. Louisu 2001., Muzeja moderne umjetnosti Fort Worth 2002., 21_21 DESIGN SIGHT-a u Tokiju 2007. i Punta della Dogane u Veneciji 2009. Bio je gost profesor na sveučilištima Yale, Columbia, Harvard i Berkeley, a trenutno je profesor emeritus na Sveučilištu u Tokiju.

Norman Foster, koji je Pritzkera dobio 1999., jedan je od najplodnijih britanskih arhitekata i jedan od najznačajnijih autora suvremenih djela moderne arhitekture koji je 1963. s partnerima utemeljio Team 4, a 1967. u Londonu je osnovao je Foster Associates, danas poznatiji kao Foster + Partners. Danas djeluje širom svijeta s projektnim uredima u više od dvadeset zemalja, a tijekom protekla četiri desetljeća tvrtka je djelovala u izrazito širokom rasponu, od urbanističkih projekata, javne infrastrukture, zračnih luka, građanskih i kulturnih objekata, ureda i radnih mjesta do privatnih kuća i produkt dizajna. Slavu je Foster stekao, među ostalima, rekonstrukcijom Reichstaga u Berlinu, neboderima Gherkin (nadimak zgrade 30 St Mary Axe) u Londonu i Hearst u New Yorku te stadionom Wembley u Londonu.

Thom Mayne međunarodno je priznati američki arhitekt, osnivač i ravnatelj interdisciplinarne arhitektonske tvrtke Morphosis koja se bavi eksperimentalnim dizajnom i istraživanjima. Dobitnik je Pritzkerove nagrade za arhitekturu za 2005., a među djelima su mu Cedar Sinai u Los Angelesu, toranj Sun u Seulu, Federalna zgrada u San Franciscu, Prirodoslovni i znanstveni muzej Perot u Dallasu i drugi.

RCR Arhitekti, odnosno Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, Pritzkera su dobili 2017. Ured su 1988. u gradiću Olotu i grade uglavnom unutar svoje regije na sjeveroistoku Španjolske. Stekli su ugled zahvaljujući projektima koji su posebno osjetljivi na lokalni kontekst, koje s velikom pažnjom uklapaju u okoliš, vješto koristeći materijale za poigravanje svjetlom, sjenama, masom i fragilnošću (Vinarija Bell-Lloc, izgrađena 2007. u Palamósu, na obalama Girone, Atletska staza Tussols-Basil, Olot, Španjolska, 2000., Dječji vrtić El Petit Comte Kindergarten, Besalú, Girona, Španjolska, 2010., Soulages Museum, Rodez, Francuska,2014., Row House, Olot, Girona, Španjolska, 2012. itd.)

I popis ostalih gostiju je impresivan, od kojih su neki Sou Fujimoto, osnivač Sou Fujimoto Architects, dobitnik Zlatnog lava na Venecijanskom bijenalu 2012., Kengo Kuma, jedan od najistaknutijih međunarodno priznatih japanskih arhitekata današnjice, profesor na Fakultetu arhitekture Sveučilišta u Tokiju; Jordi Badia, osnivač i direktor španjolskog arhitektonskog studija BAAS, jednog od ključnih imena suvremene katalonske arhitekture; Boonserm Premthada, višestruko nagrađivani tajlandski arhitekt i osnivač ureda Bangkok Project Studio; Anna Heringer, njemačka arhitektica čiji je rad obilježen društvenim angažmanom, održivim razvojem i transdisciplinarnim pristupom; čileanski arhitekt Smiljan Radic i kiparica Marcela Correa.

Predavanja će održati i domaći grafički dizajner s američkom adresom Mirko Ilić, riječni arhktekt Idis Turato i znanstvenik Ivan Đikić.

Detalje o svim gostima i o programu te o ulaznicama potražite na službenoj stranici Dana Orisa.

Dani Orisa međunarodni su arhitektonski festival koji organizira časopis Oris, a održava se od 2001. Svake godine okuplja više od 2000 posjetitelja – arhitekata i profesionalaca iz srodnih područja. Dosad je na Danima Orisa sudjelovalo više od 300 predavača, stručnjaka iz cijelog svijeta.