petak

DJ duo Red Axes u Šibeniku ima svoju klupsku hrvatsku premijeru

19.04.2023 u 14:33

Bionic
Reading

Red Axes, eklektični izraelski DJ duo kojeg čine Dori Sadovik i Niv Arzi, u petak ima premijerni klupski nastup u Hrvatskoj. Za DJ pult će stati u klubu Tunel u Šibeniku, iza kojeg stoji kolektiv RatCat, a uz njih će kao lokalna potpora svirati i šibenski DJ Needledrop te zagrebačka klupska legenda Felver

Ovaj dvojac već je nastupao u Hrvatskoj na stranim festivalima, pa smo ih tako prošloga ljeta mogli čuti na Love Internationalu, no nastup u Tunelu je jedinstvena prilika za doživjeti Red Axes u intimnom i prisnom klupskom okruženju u kojem će njihovi ekstravagantni zvukovi doći do punog izražaja.

Red Axes su poznati po svojem autentičnom i alternativnom pogledu na elektroničku glazbu. U nešto više od desetljeća, koliko nastupaju pod tim imenom, pozicionirali su se kao jedni od onih koji mijenjaju paradigmu elektronike. U četveročetrtinsku glazbu su unijeli dašak new wavea, post-punka, garagea i psihodeličnog rocka. Setove im karakteriziraju najneočekivanije kombinacije – bez problema mixaju neobične zvukove prirode i tvrdi techno i u njihovom aranžmanu to uspijeva zvučati sjajno.

Može se reći da su Dori Sadovnik i Niv Arzi već veterani globalne scene elektroničke glazbe i na njoj uživaju poseban status, kako kod kolega DJ-a i producenata, tako i kod kritičara i publike. Već u ranoj fazi svoga djelovanja na elektroničkoj sceni počeli su na partyima u DJ setove ubacivati neku ‘svoju’ muziku, njihov zvuk i đir, bez previše obaziranja na glazbene trendove i zadane formate.

U pozadini toga stoji činjenica da su, prije no što su počeli nastupati kao DJ duo, njih dvojica imali svoj rock bend. Naslušani dobre muzike, drski, nadareni i kreativni, prvo su osvježili i obogatili scenu Tel Aviva, a onda ubrzo i cijeloga svijeta.

Nastupali su u klubovima i na festivalima diljem svijeta. Glastonbury, Sónar, Berghain, Pacha, Burning Man i Field Day samo su neka od mjesta na kojima je ovaj dvojac rado viđen.

Osim toga, iznimno su plodni producenti, a glazbu im, među ostalim, izdaju Correspondant, label kojeg vodi Jennifer Cardini, Hivern Discs Johna Talabota, Disco Halal, ESP Institute... Uz to, i sami vode izdavačku kuću Garzen koja je nositelj izraelskog novog vala, čiji zvuk posljednjih godina osvaja svijet.

Red Axes su na vrhuncu karijere i uistinu je velika privilegija što postoji prilika za čuti njihov set u jedinstvenoj atmosferi Tunela. Taj je klub nastao u kompleksu Tunela iz II. svjetskog rata ispod šibenskog brda Mandalina, a jedan je od najbolje uređenih hrvatskih klubova, koji je do sada ugostio brojna poznata imena svjetske elektronike kao što su Mufti, Local Suicide, Damon Jee, Birds, Teniente Castillo, Thomass Jackson i drugi.

Ulaznice za Red Axes dostupne su na Entriju.