Krajem siječnja

'Dnevnik Diane Budisavljević' i još četiri hrvatske manjinske koprodukcije na filmskom festivalu u Göteborgu

16.01.2020 u 11:17

Bionic
Reading

Film 'Dnevnik Diane Budisavljević', jedan od najnagrađivanijih hrvatskih filmova u prošloj godini, prikazat će se filmskom festivalu u Göteborgu, koji se održava od 24. siječnja do 3. veljače. Na festivalu će biti prikazane i četiri hrvatske manjinske koprodukcije, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Film Dane Budisavljević uvršten je u program 'Five Continents' posvećen najzanimljivijim naslovima iz cijeloga svijeta.

U istom programu predstavit će se belgijsko-hrvatsko-nizozemsko-bugarska koprodukcija 'Bosonogi car' Jessice Woodworth i Peter Brosensa te film 'Sin' Ines Tanović, nastao u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunjske, Slovenije i Crne Gore.

Program kojemu je u fokusu feminizam donosi manjinsku koprodukciju 'Agina kuća', dugometražni igrani film redateljice i scenaristice Lendite Zeqiraj (koprodukcija Kosova, Francuske, Hrvatske i Albanije).

Tu je i 'To be Two', kratkometražni animirani film redatelja Lassea Perssona i Lise Tulin nastao u švedsko-hrvatskoj produkciji, petominutna priča o mladenki koja tik pred čin vjenčanja propituje svoj identitet.

Foršpan za film 'Dnevnik Diane Budisavljević' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Međunarodni filmski festival u Göteborgu, pokrenut 1979. ima godišnje više od 160 000 posjetitelja te se ubraja među najveće svjetske festivale. Ovogodišnje, 43. izdanje festivala donosi 357 naslova iz 89 zemalja, a fokus je na brazilskoj kinematografiji. Više od 50 posto filmova u festivalskom programu režirale su žene.

Na svečanom otvorenju 24. siječnja, glumcu Stellanu Skarsgårdu bit će uručena počasna nagrada Nordic Honorary Dragon Award, a njemu u čast održat će se i retrospektiva filmova u kojima je ostvario najznačajnije uloge.