priznanje

Kino Kinoteka postalo članom europske mreže kinoprikazivača Europa Cinemas

09.11.2022 u 10:13

Bionic
Reading

Kino Kinoteka postalo je članom europske mreže kinoprikazivača Europa Cinemas, a primanje u članstvo dokazuje da je program kina i međunarodno relevantan, priopćeno je u utorak iz tog zagrebačkog kina

Za članstvo u mreži Europa Cinemas razmatrano je prvih šest mjeseci ove godine pri čemu je bilo nužno ispuniti minimalno 37 posto europskog filma na repertoaru od čega 70 posto premijernih distribucijskih naslova. U tom periodu u kinu Kinoteka je prikazano 52 posto projekcija europskog filma, od čega 81 posto premijernih.

Drugi kriteriji odnosio se na minimalnu posjećenost – za članstvo je potrebno ispuniti uvjet od 7500 gledatelja, a filmske programe je u Kinoteci posjetilo oko 8500 gledatelja.

"Sretna sam da je naš rad prepoznat od krovne europske kinoprikazivačke udruge, ali i od naših vjernih posjetitelja, bez kojih ovaj uspjeh ne bi bio moguć", izjavila je Maja Jurić Ivoš, ravnateljica Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, koji od 2017. upravlja kinom.

Po njezinim riječima, budući da je većim dijelom program organiziran u okolnostima pandemije i da su kapaciteti kina bili smanjeni za trećinu, veseli vidjeti da je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine ukupan broj gledatelja za 40 posto veći.

"To potvrđuje da Kinoteka sve više privlači novu generaciju publike koja rado dolazi na naše projekcije. Trend posjećenosti nastavio se i od jeseni te vjerujem da nas očekuje izvrstan završetak ove i početak sljedeće sezone", dodala je.

Program kina ima dva segmenta - kinotečna linija postavljena je kao niz tematskih ciklusa kroz koje se problemski promišljaju teme i fenomeni koji su oblikovali povijest filma, a repertoarna je usmjerena na suvremeni umjetnički, europski i nezavisni film, uz prednost naslovima iz kataloga manjih, nezavisnih distributera, koji svoje mjesto često neće naći u multipleksima.

Stalan prostor za prikazivanje suvremenog nezavisnog i europskog filma

Mario Kozina, programski voditelj kina kaže kako su time uspjeli pronaći način da na zagrebačkoj kinoprikazivačkoj sceni stvore stalan prostor za prikazivanje suvremenog nezavisnog i europskog filma, a da pritom ostanu vjerni tradiciji Kinoteke.

Europa Cinemas mreža je kinoprikazivača koja daje logističku i financijsku pomoć kinima čiji je značajan dio programa posvećen distribuciji europskog filma. Obuhvača više od 1200 kinoprikazivača u 42 zemlje, a financiraju je Europska komisija i francuski Nacionalni filmski centar.

Kino Kinoteka član je Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, a program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba te Hrvatskog audiovizualnog centra.