17. TJEDAN IZRAELA

Mentalist Roi Yozevitch otkriva vam tajne ljudskog uma

10.11.2015 u 15:16

Bionic
Reading

Kulturna manifestacija Tjedan Izraela, u organizaciji Židovske općine Zagreb, održat će se od 19. do 29. studenog. Posebna atrakcija ovogodišnjeg, sedamnaestog izdanja manifestacije čiji je cilj približavanje izraelske kulture široj publici gostovanje je mentalista Roija Yozevitcha s programom 'Telepatija uživo'

Gliptoteka HAZU, Narodni dom (Ilirska dvorana), Muzej za umjetnost i obrt, Auditorij ŽOZ-a, Hrvatski glazbeni zavod i Teatar Exit ugostit će eminentne umjetnike i izvođače uz nekoliko svjetskih premijera.

Program Tjedna Izraela započinje u četvrtak 19. studenog u 19 sati izložbom 'Židovi i Zagreb', a ona predstavlja život Židova u Zagrebu od osnutka Izraelitske bogoštovne općine do danas te njihov doprinos u svim područjima života. Izložba upućuje na ulogu Židova u nastanku modernog Zagreba i modernog društva. Uz otvorenje, publici će se predstaviti duo Buttons & Strings (Almir Mešković, harmonika i Daniel Lazar, violina), diplomanti Norveške glazbene akademije iz Osla uz klezmer gipsy, tango, doina i fado stilu.

U subotu 21. studenog Ilirska dvorana Narodnog doma će u 19.30 ugostiti Hrvatsku komornu filharmoniju – Zagreb sa solistima: izraelskom violinisticom Evgenijom Epshtein, klarinetistom Brunom Philippom, pijanisticom Lanom Bradić te sopranisticom Klasjom Modrušan. Program koncerta uključuje izraelsku i židovsku glazbu, klasiku, tradicijske napjeve i klezmerske obrade.

Kako zvuči kombinacija jazza, swinga, klezmera i klasike, doznat ćemo u ponedjeljak 23. studenog u 19.30 u Muzeju za umjetnost i obrt. Helmut Eisel jedan je od najpoznatijih svjetskih klarinetista čiji izričaj karakterizira specifičan zvuk i improvizacija. Njegov 'Klarinet koji govori' predstavit će se uz gitaru Michaela Marxa i kontrabas Stefana Engelmanna. Helmut Eisel & JEM jednostavno ne smijete propustiti.

U utorak 24. studenoga u Auditoriju Židovske općine Zagreb u 19 sati nastupa Mješoviti pjevački zbor ŽOZ – Lira uz Gospodnetić singerse te sopranistice Mirtu Horvat i Anu Terek. Na programu su najpopularnija djela židovske glazbe.

Borna Šercar's Jazziana Croatica i Ana Lice premijerno će predstaviti rezultat svoje suradnje, program koji obuhvaća najpoznatije sefardske tradicijske pjesme u jazz obradi. Kako to zvuči, saznat ćete u srijedu 25. studenog u 19.30 u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Završetak ovogodišnjeg Tjedna Izraela obilježit će potpuno drugačiji oblik zabave. U Centru za kulturu i film Augusta Cesarca (Teatar Exit) u nedjelju 29. studenog nastupit će svjetska atrakcija, izraelski mentalist Roi Yozevitch. Ovaj znanstvenik, pisac i zabavljač otkriva hrvatskoj publici tajne ljudskog uma. Program pod nazivom 'Telepatija uživo' uključuje telepatiju, telekinezu i još mnogo toga...

Ulaz na sve programe je besplatan uz prethodnu najavu odnosno rezervaciju. Više o načinu rezervacije i informacije o programu možete pronaći na službenoj stranici Tjedna Izraela www.tjedan-izraela.org.