NUDI KEYNESOVO RJEŠENJE

Ministrica Zlatar uključila se u raspravu oko Pikettyja

11.08.2014 u 15:04

Bionic
Reading

Dok se premijer Zoran Milanović hvali kako je pročitao kapitalan 'Kapital u 21. stoljeću' Thomasa Pikettyja, a ministar financija Boris Lalovac uzvraća kako ta knjiga i nema neko genijalno rješenje za Hrvatsku, u knjiškom sporu arbitrirala je ministrica najsiromašnijeg resora i ponudila alternativnu lektiru

MINISTRICA ČITA IVANU SIMIĆ I MILKA VALENTA

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u kratko vrijeme želi nadoknaditi zaostatke u čitanju - prvenstveno nove naslove suvremene hrvatske književnosti. 'Tako sam, s veseljem i tugom, jer takve osjećaje izaziva, pročitala zbirku priča Ivane Simić Bodrožić, a čeka me opsežni roman Milka Valenta koji su mi preporučili kolege pisci. S obzirom na to da već godinu i pol dana pratim literaturu o Prvom svjetskom ratu zbog obilježavanja njegovo stogodišnjice, nakon nekoliko odličnih historiografskih knjiga sad imam ležerniju lektiru na istu temu, prvi dio 'Stoljetne trilogije' Kena Folletta pod naslovom 'Pad divova'. Za one koji poput mene vole krimiće, preporučila bih 'Paganinijev ugovor' Larsa Keplera, a dojmio me socijalno kritičan roman 'Čelična mladost' talijanske spisateljice Silvije Avallone'.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na naš upit što će čitati ovoga ljeta, uz beletristiku, ponudila je i knjigu iz područja ekonomije kako bi dala svoj obol sada već javnoj raspravi o čitanju Thomasa Pikettyja kojeg je premijer stavio ispred Marxa i njegova 'Kapitala'.

'U medijsko natjecanje pod naslovom 'Tko je čitao Pikettyja?' dodajem naslov 'Keynesovo rješenje: Put u globalni ekonomski prosperitet' Paula Davidsona', kazala je ministrica Zlatar Violić za tportal i dodala da (za razliku od Pikettyjeve knjige) postoji hrvatski prijevod i ima svega 170 stranica.

Knjigu koju preporučuje ministrica kulture izdala je Hrvatska gospodarska komora 2012. u prijevodu Ratka Boškovića. Autor knjige je Paul Davidson, ugledni američki ekonomist, koji u ovoj knjizi želi pokazati kako rješenje za prvu veliku gospodarsku krizu 21. stoljeća leži u Keynesovoj ekonomskoj politici.

Prvo objašnjava zašto i kako je po njegovu mišljenju do krize uopće došlo, zatim objašnjava princip Keynesove politike te predlaže reforme međunarodne trgovine i međunarodnog plaćanja koje su u skladu s Keynesovom teorijom. Knjiga sadrži i kratku biografiju Johna Maynarda Keynesa, britanskog matematičara i ekonomista rođenog 1883. u Cambridgeu, zapamćenog kao zagovaratelja vladine politike interveniranja u gospodarstvo s ciljem sprečavanja negativnih efekata recesije i jednog od osnivača moderne ekonomije.