objavljen program

Najkontroverzniji film godine 'Obojena ptica' u programu Human Rights Film Festivala

12.11.2019 u 15:30

Bionic
Reading

Sedamnaesto izdanje festivala angažiranog autorskog filma, Human Rights Film Festivala, održat će se u Zagrebu od 1. do 8. prosinca i u Rijeci od 6. do 8. prosinca

Prikazat će se mnogi od najzapaženijih novih igranih, dokumentarnih i inovativnih filmova među kojima su i novi radovi cijenjenih redatelja i redateljica poput Pedra Coste, Céline Sciamme, Sergeja Loznice, Madsa Bruggera, Patricia Guzmána te filmovi nove generacije svjetskih filmaša poput Pietra Marcella, Olivera Laxea, Shengze Zhu, Ivana Salatića i Ivana Markovića. Glavnina programa prikazivat će se u zagrebačkom kinu Tuškanac te u Dokukinu KIC, a u Rijeci u Art-kinu Croatia.

Iz bogatog popratnog programa HRFF-a posebno se izdvaja Revija malih književnosti u organizaciji književnog kluba Booksa u čijem je ovogodišnjem fokusu književnost Egipta.

Festival će se svečano otvoriti 1. prosinca u kinu Tuškanac projekcijom višestrukog dobitnika nagrada na festivalu u Sundanceu te dobitnikom dvadesetak drugih vrijednih nagrada – dokumentarnim filmom 'Medena zemlja' Tamare Kotevske i Ljube Stefanova. Među dvadeset i pet filmova iz glavnog festivalskog programa koji je selektirao Petar Milat ističe se kontroverzan česki film 'Obojena ptica' redatelja Václava Marhoula snimljenom prema romanu Jerzya Kosinskog. U filmu koji je snimljen na fiktivnom panslavenskom jeziku, u kojem glume Stellan Skarsgård, Harvey Keitel i Udo Kier, zbog brutalnih je prikaza nasilja izazvao šok među publikom na festivalu u Veneciji gdje je premijerno prikazan. Mnogi su izlazili iz dvorane na premijeri, a novinari su film već proglasili najkontroverznijim filmom godine. Priča prati židovskog dječaka koji tijekom Drugog svjetskog rata luta prostranstvima istočne Europe. Kritika film opisuje kao 'divlje trosatno putovanje kroz pakao', ali ga hvali kao veličanstveno režiran i s impresivnom crno-bijelom kamerom.

The Painted Bird Izvor: Društvene mreže

Na programu je i novi film velikog portugalskog redatelja Pedra Coste 'Vitalina Varela', dobitnika Zlatnog leoparda za najbolji film na festival u Locarnu, te nagrade za najbolju glavnu glumicu. Vrsni ukrajinski dokumentarist, višestruko nagrađivani Sergej Loznica, predstavlja se novim filmom 'Državni pogreb', u kojemu secira Staljinovu petodnevnu pogrebnu ceremoniju.

Film 'Heimat je prostor u vremenu' velikog majstora dokumentarnog filma Thomasa Heisea monumentalni je povijesni esej koji nudi uvid u 100 godina njemačke povijesti kroz prizmu autorove kompleksne genealogije, te najbolji film u sklopu programa Forumna Berlinaleu. Još jednim fascinantnim dokumentarističkim esejom predstavit će se velikan čileanskog filma, Patricio Guzmán, koji nas u 'Kordiljerima snova' vodi na putovanje Andama istovremeno rekonstruirajući čileansku povijest.

Na canneskom festivalu nagrađen za najbolji scenarij te dobitnik Queer Palme, 'Portret djevojke koja izgara' četvrti je dugometražni film renomirane francuske redateljice Céline Sciamme priča je o zabranjenoj ljubavi između slikarice i njezinog modela. 'Martin Eden' uzbudljiva je i nekonvencionalna adaptacija istoimenog polu-autobiografskog romana Jacka Londona iz 1909. godine, čiju radnju nagrađivani redatelj Pietro Marcello transponira iz Oaklanda u idiličnu, neimenovanu talijansku luku u neodređene godine 20. stoljeća. Treći dugometražni film francusko-španjolskog redatelja Olivera Laxea Bit će vatre je humana studija o društvenoj stigmi i emocionalnom teretu koji nose bivši osuđenici, dok kineska dokumentaristica Shengze Zhu filmom 'Present.Perfect' portretira suvremenu Kinu izborom nevjerojatnih svakodnevnih live streamova njenih sunarodnjaka.

Srpski autor Ivan Marković, ujedno i direktor fotografije filma 'Ti imaš noć', predstavit će se s čak dva dokumentarna filma: 'Centrom' u kojem besprijekornom kamerom portretira monumentalnu i zapuštenu zgradu beogradskog Sava Centra za što je na Beldocsu nagrađen za najbolji srpski film, te s filmom 'Od sutra počinjem da' (koredatelj Wu Linfeng) o dvoje radnika koji dijele stan i krevet u Pekingu, no nikad u njima ne borave zajedno zbog različitih radnih smjena.

Prikazat će se i dokumentarni filmovi s kontroverznim, fascinantnim ali i ozloglašenim protagonistima. 'Stieg Larsson – Čovjek koji se igrao vatrom' redatelja Henrika Georgssona, o borbi slavnog knjižavnika i novinara s ekstremnom desnicom.  'Suđenje Ratku Mladiću' trajao je pet godina, a autori Henry Singer i Rob Miller dobili su ekskluzivan zakulisni pristup suđenju ratnom zločincu osuđenom za najgori zločin počinjen u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Švedski redatelj Mads Brugger predstavit će se provokativnim i napetim dokumentarnim filmom 'Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld' u kojem uz pomoć višestruko isprepletenih teorija zavjere pokušava otkriti istinu o misterioznom padu zrakoplova generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Daga Hammarskjölda 1961. godine pri čemu je usmrćena cijela posada.