67. Pula večeras

Nakon ljetne pretpremijerne turneje film 'Tereza37' večeras u Areni

30.08.2020 u 19:45

Bionic
Reading

Nakon ljetne pretpremijerne turneje, film 'Tereza37' redatelja Danila Šerbedžije bit će u nedjelju navečer prikazan u pulskoj Areni, u sklopu druge večeri natjecateljskog programa 67. Pulskog filmskog festivala, najavili su organizatori na konferenciji za novinare

Govoreći o filmu redatelj Danilo Šerbedžija novinarima je priznao kako mu se scenarij od početka svidio jer je, kako je rekao, "drugačiji od svega što je dosad radio'. Na pitanje kako mu je bilo raditi film prema scenariju koji nije njegov, odgovorio je da mu je to bilo lako jer je'scenarij vrlo dobar s obzirom da je tema filma izuzetno bitna i govori o položaju žena u patrijarhalnom društvu'.

Glavni lik filma je Tereza koja ima 37 godina živi u Splitu i nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji velika vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže osjeća pritisak okoline te stoga počinje preispitivati svoj rutinirani brak što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život.

Lana Barić scenarij pisala petnaest godina

Lana Barić, koja je taj scenarij pisala petnaest godina, smatra kako će se ljudi identificirati s pričom jer je istinita. 'Riječ je o osobnoj priči koja je moja, ali ne u svim segmentima. Ona se doista dogodila, mnogo toga sam i sama doživjela ili čula, vidjela kod drugih žena u Dalmaciji', ustvrdila je Barić dodavši kako je u pitanju zapravo "priča o usamljenosti žena u Dalmaciji' gdje je, drži ona, glavni problem komunikacija, odnosno njezin izostanak.

'Glumiti prema vlastitom scenariju nije mi bilo teško jer jako volim ovu ulogu i bilo mi ju je lako igrati s obzirom da smo radili u gotovo obiteljskoj atmosferi, jer se svi međusobno vrlo dobro poznajemo', rekla je Barić. Terezinu sestru Renatu u filmu tumači Ivana Roščić kojoj je Lana ponudila ovu ulogu prije deset godina.

  • +9
Otvorenje 67. Pula film festivala Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

'Kako to obično biva, srele smo se jednom prigodom na nekom šanku i razgovarale o tome. Ovakvu priču još nisam pročitala i jako mi se svidjela', ispričala je Roščić dodavši kako lik Renate nema nikakvih dodirnih točaka s njom osobno i da je upravo zato uživala raditi na njemu i stvarati s Lanom i Danilom.

Inače, film se već prikazao u nekoliko gradova te je već pozvan na važne međunarodne festivale. 'Ako festivali zažive to će biti super jer online prikazivanje filmova para srce. Film traži publiku, druženja, razgovore, slavlje ovog divnog posla koji radimo', zaključio je redatelj filma Danilo Šerbedžija.