KULTURNJACI ZAMRAČILI SUNCE

'Nalazimo se u atmosferi reustašizacije društva'

10.04.2016 u 13:42

Bionic
Reading

U nedjeljno prijepodne u Zagrebu je 'Prizemljeno Sunce' Ivana Kožarića prestalo sjati - prekriveno je crnom tkaninom, a na taj čin odlučili su se iz inicijative Kulturnjaci 2016. uz poruku: 'Hrvatska se ne voli skandiranjem i rukom na srcu, Hrvatska se voli borbom za humanizam, za slobodu mišljenja i integritet svakog njenog građanina

Iz inicijative Kulturnjaci 2016., koja je pokrenula peticiju za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, odlučili su 10. travnja (u povijesti zabilježen datum proglašenja NDH) obilježiti prosvjednom akcijom u centru Zagreba, prekrivanjem Kožarićeva 'Sunca' u Bogovićevoj ulici.

'Na današnji dan osnovana je tvorevina koja je označila najmračnije razdoblje naše povijesti, zločinačka Nezavisna država Hrvatska koja je progonila i ubijala po nacističkom programu sve one koji se nisu uklapali u jasnu viziju fašističkog društva. Tužno je da se danas, 75 godina kasnije, nalazimo u atmosferi reustašizacije društva, povijesnog revizionizma predvođenog ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem i fizičkih napada na neistomišljenike koje sadašnja vlast ne samo što ne osuđuje, već i opravdava.

Čin prekrivanja Kožarićeva 'Sunca' metafora je za pomrčinu svijesti i savjesti našeg društva, za mrak koji se nadvija ne samo nad hrvatsku kulturu, već i nad cijelu zemlju.

'Hrvatska se ne voli skandiranjem i rukom na srcu, Hrvatska se voli borbom za njen humanizam, za slobodu mišljenja i integritet svakog njenog građanina', poručili su Kulturnjaci 2016.