KRIZNE MJERE

Obuljen Koržinek objavila kako samostalni umjetnici mogu do potpora i izazvala žestoke kritike: 'Ovo je zastrašujuće'

01.04.2020 u 11:25

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture na svojim je stranicama danas objavilo kako će hitnim mjerama omogućiti isplatu potpore u iznosu od 1625 ili 3250 kuna neto mjesečno samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske te koji mogu dokazati da im je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti

Samostalni umjetnici, navodi Ministarstvo kulture, koji su u 2019. godini ostvarili prosječan mjesečni prihod:

  • manji od 1.625,00 kn, putem ove mjere mogu ostvariti potpore u iznosu minimalne plaće za nepuni radni odnos
  • veći od 1.625,00 kn, mogu ostvariti potpore u iznosu minimalne plaće za puni radni odnos.

Potpora se odnosi na razdoblje od 15. ožujka do 15. lipnja 2020. godine te će biti podložna reviziji svakog mjeseca, ovisno o priljevu sredstava iz državnog proračuna.

Pravo na potporu ostvaruje se temeljem ispunjene e-prijavnice, kojom se evidentiraju osnovni kriteriji za ostvarivanje prava na potporu:

  • opći podaci
  • status
  • dokazi o utjecaju epidemije koronavirusa na obavljanje umjetničke djelatnosti.

Ako su samostalni umjetnici istovremeno vlasnici ili suvlasnici trgovačkih društava, obrta ili drugih pravnih osoba te su ostvarili pravo na potporu temeljem drugih mjera Vlade Republike Hrvatske zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom, nemaju pravo na korištenje ove potpore, navodi Ministarstvo te dodaje kako će, prema potrebi, od Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika tražiti provjeru dostavljenih podataka.

Redateljica i urednica portala teatar.hr Nora Krstulović ovu mjeru ocjenjuje 'zastrašujućom'.

'Ministrica u ovim teškim okolnostima pokušava progurati skandalozne modele 'Zakona o umjetnicima', stalno baja o registrima, a evo, sada inzistira i na tome da ključni kriterij za odobravanje potpora umjetnicima bude tržišna vrijednost njihovog rada, što nije slučaj za mjere za privrednike, a nije slučaj ni u jednoj drugoj europskoj zemlji, da se radnici u kulturi za iznos potpore kvalificiraju na temelju zarade iz prethodne godine. Ovo je dokaz da nemamo resorno ministarstvo kulture, nego da je ono zapravo samo ostava za metle u Ministarstvu financija', kaže Krstulović.

'Ministrica iskazuje potpuno nerazumijevanje za sektor u kojemu je velikom broju radnika teško dokazati štetu jer neki ne vode knjige i većinu ugovora potpisuju u zadnji čas ili nakon održavanja programa. Zato će ovo otvoriti čitav niz novih koruptivnih prilika, antidatiranih ugovora koji će nicati preko noći do tko zna čega sve ne', kaže Krstulović, podsjećajući da Ministarstvo još uvijek nije donijelo mjere za velik broj ljudi koji nisu u strukovnim udruženjima, samostalnih umjetnika i prekarnih radnika u kulturi koji žive od honorara do honorara i koji sada doslovno gledaju kako će preživjeti.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek jučer je u svome pismu navela kako Ministarstvo 'ubrzano radi na razradi mjera potpore umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji nisu obuhvaćeni nijednom od do sada usvojenih mjera'.

'Riječ je o onim umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji rade honorarno, obavljaju povremene poslove, a nisu samozaposleni, nisu ostvarili pravo na uplatu obveznih doprinosa i nisu ni na koji način registrirani osim članstva u strukovnim udrugama', objašnjava Obuljen Koržinek, dodajući kako je nekoliko strukovnih udruga poslalo Ministarstvu precizne podatke o broju takvih umjetnika koji su ostali bez prihoda.

'Međutim zbog nepostojanja registra nemoguće je procijeniti broj osoba o kojima je riječ, zbog čega je iznimno teško definirati osnovne kriterije potpore. Neke od strukovnih udruga, koje u svojim statutima imaju ustrojene fondove solidarnosti, najavile su isplate pomoći iz tih sredstava', poručila je ministrica.

Pitali smo i predsjednika Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) Hrvoja Kovačevića što kaže na najnoviju mjeru pomoći samostalnim umjetnicima.

'Nisam a priori protiv mjere, dobro je što je ministrica krenula s ovime, ali najprije trebamo vidjeti je li ona izvediva. Službe HZSU-a to trenutno analiziraju i o svemu ćemo što prije obavijestiti naše članove i javnost. Osobno, kao laiku, problematično mi je to da visina potpore umjetnicima ovisi o njihovim prosječnim mjesečnim prihodima iz prošle godine. Nisam siguran koliko je uopće moguće doći do tih podataka', kaže Kovačević.

Među mjerama pomoći kulturnom sektoru Obuljen Koržinek ranije je donijela Odluku o privremenoj obustavi revizije statusa samostalnih umjetnika na razdoblje od šest mjeseci, u skladu s mjerama Vlade Republike Hrvatske za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, br. 49 (Potpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i fizičkim i pravnim osobama u kulturnim i kreativnim industrijama) i br. 53 (Privremena obustava revizije statusa samostalnih umjetnika na razdoblje od šest mjeseci).