'PAO SAT U BUNAR'

Otvoren Salon mladih: 'Ove godine smo se dodatno pomladili i osvježili'

26.04.2024 u 08:57

Bionic
Reading

U Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u četvrtak je otvoren 37. Salon mladih, najveća izložba mladih umjetnika do 35 godina, čija je središnja izložba naslovljena “Pao sat u bunar”.

31 umjetnik i umjetnica posljednjih su godinu dana radili na izložbi, istaknuo je kustos izložbe Lovro Japundžić prilikom otvorenja.

“Ovo je pokušaj objedinjavanja svih radova pod krovnom temom vremena i odbacivanje stroge retorike upravljanja vremenom. Naziv izložbe dolazi od igre “Care, care gospodare”. “Kad Car u igri igračima kaže ‘pao sat u bunar’, igrači se vraćaju na početak”, objasnio je Japundžić.

Ovogodišnje izdanje posebno je jer se Salon "dodatno pomladio i osvježio”, istaknula je ravnateljica Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Ivana Andabaka.

Ova je izložba jedan od zadnjih projekata u Meštrovićevom paviljonu prije obnove koja će započeti u srpnju, poručio je predsjednik HDLU Tomislav Buntak.

“Nadamo se kroz 2 godine doći u novi, osuvremenjeni prostor”, rekao je prilikom otvorenja izložbe.

  • +21
Otvorenje Salona mladih Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev

Večerašnji program uključuje i trosatni performans “Massa Confusa” triju umjetnica Lane Lehpamer, Brune Jakupović i Marijane Nardini, koji će se održati u podrumskom prostoru ispod Paviljona.

Također, na dan otvorenja održat će se i DJ nastupi Gabibabydoll i Kate.

Izložbu financiraju Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb i Turistička zajednica Grada Zagreba, kao i Europski fondovi.