VRIJEDNA INVESTICIJA

Potpisan ugovor o uređenju nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka u kompleksu Benčić

27.08.2019 u 20:00

Bionic
Reading

Grad Rijeka i građevinska tvrtka VG5 iz Ljubljane u utorak su potpisali ugovor o rekonstrukciji tzv. T-objekta u kompleksu Benčić koji će postati sjedište Gradske knjižnice Rijeka, a vrijednost ugovora je 68,5 milijuna kuna

Od 68,5 milijuna kuna, odnosno 54,8 milijuna bez PDV-a, iz europskih fondova osigurano je 38 milijuna, a bespovratnih 10 milijuna kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU preko Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

Ova obnova realizira se u sklopu projekta 'Revitalizacija kompleksa Benčić - Cigleni i T-objekt' ukupne vrijednosti 162 milijuna kuna, za koji je odobreno bespovratnih europskih 68 milijuna kuna, a ostatak investicije Grad Rijeka financira odobrenim kreditom od 98,7 milijuna kuna. Ciglena zgrada, u neposrednoj blizini T-objekta, uređuje se kako bi postala Dječja kuća.

'Nakon peripetija u postupku žalbi prilikom javne nabave, potpisujemo ugovor za obnovu tzv. T-objekta, posljednje zgrade koja će se urediti u kompleksu Benčić', rekao je gradonačelnik Obersnel. Naglasio je da tvrtka VG5 intenzivno radi na obnovi Palače šećerane u novi Muzej grada Rijeke u kompleksu Benčić te je dobro upoznata sa situacijom na ovoj lokaciji. 'Ne sumnjam da će radovi biti završeni u predviđenom roku, a mi se nadamo i ranije, kako bi se otvaranje gradske knjižnice moglo uklopiti u završetak projekta Europske prijestolnice kulture početkom 2021. godine', rekao je Vojko Obersnel. 

Ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković ustvrdio je da je ovo povijesni trenutak za knjižnicu. 'Knjižnica je 1966. godine privremeno smještena u Palazzo Modello gdje se nalazi i sada, a od onda se mnogo toga promijenilo, pa i knjižničarstvo, te se danas knjižnica poima kao prostor, mjesto boravka i susreta, koje je uvijek u službi lokalne zajednice', rekao je. Radovi na obnovi T-objekta počinju sredinom rujna.

Nova Gradska knjižnica Rijeka djelovat će na prostoru unutar zgrade ukupne površine nešto većem od 5800 četvornih metara, prilagođenom kretanju osoba s invaliditetom te s odjelom za slijepe i slabovidne osobe. 

U predvorju će biti pult s radnim mjestima djelatnika, odjel za mlade te odjel filma i glazbe s jedne strane i čitaonica s druge strane. Na prvom katu bit će odjel lijepe književnosti s posebnim zbirkama, a na drugom katu stručna literatura. Na trećem katu će se urediti računalna učionica koja će se po potrebi moći koristiti i kao prostor za projekcije, predavanja i sastanke. 

Glavni projektant je riječki arhitekt Saša Randić.