20. i 21. studenog

Seminar za prohujala vremena (i bolje sutra): Program posvećen omladinskoj kulturi

15.11.2023 u 11:28

Bionic
Reading

Dvodnevni Seminar za prohujala vremena (i bolje sutra) u organizaciji udruge Kurziv u fokusu ima noviju povijest omladinske / kulture mladih kao prostora eksperimenta, alternative, propitivanja postojećih društvenih i estetskih normi; kao postavljačice pitanja i pokretačice promjena

Kroz javne tribine i predavanja koja se održavaju 20. i 21. studenog u F22 (Akademija dramske umjetnosti), Seminar će okupiti sudionike_ce i istraživače_ice omladinske / kulture mladih od ‘68. do danas u raspravi o kontekstima s obzirom na koje (ili usprkos kojima) su mladi kroz različite periode stvarali, a posebna pažnja posvetit će se društveno-političkim i institucionalnim okvirima (i preprekama) za njihovo stvaralaštvo, stoji u priopćenju.

Nakon gašenja i erozije onog dijela kulturnog sustava koji je u jugoslavenskom periodu služio mladima, a u koje ubrajamo omladinske centre te studentsku kulturnu infrastrukturu, od devedesetih godina nadalje nositeljicom eksperimenta postaje živa scena koja stasa izvan institucija, odnosno izvire iz nezavisne kulture, dodaje se u priopćenju. Program Seminara podijeljen je u dva dijela koji odražavaju ovaj vremenski i kulturni rez, a koji se ogleda i u terminološkom prijelazu s “omladinske” na “kulturu mladih”. Prvi segment (ponedjeljak 20.11.) bavit će se omladinskom kulturom do ‘90-ih, a drugi (utorak 21.11.) kulturom mladih od ‘95. do danas.

Uvodna predavanja o periodima koji će biti tema svakog dana održat će istraživačice Marija Krnić i Sanja Sekelj, a u raspravama će sudjelovati akteri_ke i istraživači_ce kulture mladih u različitim periodima: Ivica Boban, Barbara Borčić, Romana Brajša, Vladimir Gudac, Maja Kovač, Ana Kovačić, Ana Kršinić Lozica, Sunčica Ostoić, Goran Sergej Pristaš, Nataša Rajković, Igor Ružić i Marko Zubak.

Izdvojeni segment Seminara čini predavanje Une Bauer koje će se baviti institucijama koje obrazuju mlade, prostorom za institucionalne pomake – i za bolje sutra.

Detaljni raspored i biografije sudionika_ca potražite u nastavku.

Seminar nastaje u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti.

Program

Ponedjeljak, 20. studeni 2023.

13.00 – 14.00: predavanje / Marija Krnić: Omladinsko stvaralaštvo kao prostor progresije - prezentacija istraživanja omladinske i studentske kulture udruge Kurziv

14.00 – 16.30: tribina o omladinskoj kulturi od sedamdesetih do devedesetih - sudjeluju: Ivica Boban, Goran Sergej Pristaš, Barbara Borčić, Marko Zubak, Vladimir Gudac, Igor Ružić (moderator)

16.30 – 17.00 lagani ručak za sudionike_ce i publiku

17.00 – 18.00 predavanje / Una Bauer: Relacionost, situiranost i osjetljivost: institucionalni paradoksi prema boljem sutra

*više o predavanju dostupno je ovdje.

Utorak, 21. studeni 2023.

14.00 predavanje / Sanja Sekelj: O devedesetima kroz likovnu kritiku

15.00 – 17.00 tribina o kulturi mladih od ‘95. do danas sudjeluju: Sunčica Ostoić, Nataša Rajković, Ana Kršinić Lozica, Maja Kovač, Romana Brajša, Ana Kovačić (moderatorica)

Seminar za prohujala vremena (i bolje sutra) dio je projekta Svijet oko nas – očuvanje kritike u regiji podržanog od strane Zaklade Kultura nova. Predavanje Une Bauer dio je projekta Testing Ground: Reparative Practices for New Cultural Ecosystem koji su uz potporu programa Kreativne Europe Europske unije razvili i provode Kurziv, Krytyka Polityczna i Maska Ljubljana. Program podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Zaklada Kultura nova i Program Kreativna Europa Europske komisije.