KORIStaN VODIČ

Specijalni izvještaj s Interlibera: Pronjuškali smo što se dobrog nudi i kakvi su popusti

08.11.2017 u 13:00

Bionic
Reading

Jubilarni 40. Interliber ove godine održava se do nedjelje 12. studenoga i predstavlja preko 300 izlagača iz 16 zemalja. Prošetali smo sajmom i proučili izbor knjiga te donosimo vodič kroz najbolje ponude i skrivene dragulje - ne nedostaje noviteta, ali ni dobrih popusta koji su prilika za svakog knjigoljupca

Unatoč lošim prilikama za čitavu knjižnu branšu, izdavači su na ovogodišnjem Interliberu ponudili priličan broj noviteta po malo nižim cijenama, a na popustu su neke zaista vrijedne knjige.

Noviteti koje se željno iščekuje

Na velikom V.B.Z.-ovom štandu, koji drži staro mjesto na ulazu u paviljon 5, kao najveći hit nudi se nova knjiga Dana Browna, prevedena kao 'Postanak' (Origin), a na Interliber je stigla tek u 13 sati prvog dana. Za sajam su joj cijenu s 250 spustili na 150 kuna, a u paketu s njom izložili i ostale, starije Brownove naslove, od kojih se neki mogu nabaviti već za 40 kuna. 'Da Vincijev kod' je, primjerice 50, a inače košta 149 kuna. 'Lutka' Ismaila Kadarea, koja je također najavljivana kao hit među novitetima V.B.Z.-a, sa 110 kuna snižena je na 90. 

O tome koje su nove knjige domaći izdavači pripremili za festival već smo pisali u velikom vodiču, a za lakše snalaženje u cjelokupnoj ovogodišnjoj ponudi svježih naslova poslužite se i našim ranijim popisom. Detaljnije o programu Interlibera, koji je ovim izdanjem najavljen kao ogledni za ona buduća, čitajte na službenoj stranici sajma.

Ljevak 'Kulturu' Terryja Eagletona, primjerice, objavljenu u rujnu, nudi po sniženoj cijeni od 119 kuna (inače je 149). Dosta je povoljno (71 kn) i djelo 'O tiraniji' profesora povijesti na Sveučilištu Yale Timothyja Snydera, izdano pred Interliber. Autor u knjizi na primjerima tragične europske povijesti 20. stoljeća pokazuje kamo američko ili bilo koje drugo društvo može odvesti nedemokratski oblik vladavine, odnosno tiranije. 

Publicistički hit koji su za Interliber najavili iz izdavačke kuće Vuković & Runjić, 'Sedam kratkih lekcija iz fizike' talijanskog fizičara Carla Rovellija, na štand im stiže tek u četvrtak, ali posjetitelji bi svakako trebali provjeriti zašto za tu knjižicu mnogi govore da je sa sobom nose kao džepnu Bibliju. U fazi iščekivanja su i s novom biografijom Davida Bowieja, koju potpisuje 'David Bowie rock novinarstva' Paul Morley (knjiga 'Bowie i njegovo doba'), ali dotad su u ponudi neke starije po popularnim cijenama. 

  • +37
Interliber 2017. Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Hena com je dio štanda posvetila novitetima domaćih autora, a cijene su snižene za 20 posto. 'Naša žena' Tanje Mravak i 'Društvene igre' Andrije Škare tako se mogu nabaviti za 87,20 kuna, a 'Taurus' Božice Dragaš za 95,20. Autori će, usput, tijekom sajma na Heninom štandu u paviljonu 5, u posebno uređenom kutku s naslonjačima i stolićem za kavu, potpisivati knjige (Škare u četvrtak, Dragaš u petak, Mravak u subotu) i družiti se s čitateljima.

Isto vrijedi i za Suzanu Matić, Irenu Matijašević, Dražena Katunarića i Marinu Vujčić, koji su također uoči Interlibera objavili nove knjige. Od stranih noviteta na štandu Hena coma ne bi bilo loše potražiti, među ostalima, 'Džepni atlas žena', nagrađivani prvijenac Sylwije Chutnik u kojemu autorica portretira četvero predstavnika različitih skupina ljudi. Prodaje se za sniženih 95 kuna (inače 119). 

Fraktura standardno nudi dosta velik izbor noviteta po nešto nižim sajamskim cijenama. Među njima se ističe 'Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu', nastavak serijala 'Millennium' Stiega Larssona, koji potpisuje David Lagercrantz, a na Interliberu se može nabaviti za 120, umjesto za 149 kuna. U ponudi su i ostali naslovi kultne trilogije te prvi Lagercrantz, po nešto nižim cijenama od uobičajenih.

Puno je povoljniji novitet koji je Znanje najavilo kao ovogodišnji hit na svome štandu. U pitanju je roman 'Tko nađe, njegovo' Stephena Kinga, o čitatelju čija opsjednutost povučenim piscem poprima čudovišne razmjere. Majstor horora i misterije ovu je knjigu objavio 2015., a dio je trilogije, odnosno njezin drugi nastavak, o detektivu Billu Hodgesu. Znanje ga nudi po sajamskoj cijeni od 70 kuna (inače je 99 kn). 

Štand na koji će se zaputiti svaki pravi ljubitelj stripa, onaj Fibrin, koji je smješten u paviljonu 5, također, unatoč krizi, nudi svezak s dvije prve priče o Hellyboyu Mikea Mignole, 'Sjeme propasti' i 'Buđenje đavla'. Prestižno izdanje velikog formata na više od 300 stranica donosi materijal iz izvornih broširanih svezaka, uz brojne dopunske materijale poput dosad neobjavljenih nacrta i skica, a tu su i predgovori Roberta Blocha i Alana Moorea. Fibra ovaj novitet nudi za 250 kuna.

Biografije za tri kune

'Interliber posjetim svake godine jer na jednom mjestu vidim što je sve novo i, ono najvažnije, nađem super knjige za malo novca', rekla je jedna od posjetiteljica sajma, a slično kao ona razmišljaju mnogi drugi kojima je ovih nekoliko dana godišnje na Velesajmu tradicionalno sjajna prilika da po akcijskim cijenama ugrabe knjige za kućnu biblioteku ili za poklon.

Izlagači su zato i ove godine, kao i inače, osigurali cijeli niz 'slatkih popusta', kako su to, primjerice, nazvali u Lumenu. Na valu ogromne popularnosti serije 'Sluškinjina priča', prema istoimenom romanu Margaret Atwood, na njihovom su štandu u ponudi, upakirani skoro kao božićni pokloni, kompleti s druge dvije knjige kanadske spisateljice, koje se prodaju za prigodnih 199 kuna. U pitanju su 'Godina potopa' i 'Gazela i kosac'. Inače bi kupca koštale 278. Akciju je za Interliber pripremila i Mozaik knjiga, na čijem štandu se mogu kupiti dvije knjige, a treća se bira na poklon. Nude, osim toga, besplatno učlanjenje u Svijet knjige, klub čija članarina traje najmanje dvije godine, a jedina obaveza članova je, kako kažu iz Mozaika, svaka tri mjeseca kupiti barem jednu knjigu ili bilo koji drugi artikl iz ponude. 

Profil je za Interliber pripremio nagradnu igru 'Ovog Interlibera moja je želja...', u kojoj posjetitelji dobiju listić na kojem trebaju ispisati koju knjigu žele iz njihovog programa. Na štandu je kutija iz koje će se svaki dan za vrijeme trajanja sajma, u 19 sati, izvući dobitnik. U paviljonu 6, pod natpisom 'Najveći popusti', nude i knjige već od tri kune, koliko stoji, recimo, knjiga memoara Carle Del Ponte 'Gospođa tužiteljica' iz 2008. I autorica slavnog romana 'P.S. Volim te', Cecelia Ahern, drastično je snižena kad su u pitanju njezini stariji naslovi. 'Mjesto zvano ovdje' i 'Knjiga sutrašnjice' tako, umjesto 119, koštaju svega devet kuna. 'Dar' je nešto skuplji - 29 kuna. Na istom se Profilovom štandu može naći i 'Zbogom, dragi Krleža' Igora Mandića za devet kuna.

I Naklada OceanMore za Interliber je pripremila nagradnu igru u kojoj će svakog kupca obje knjige Kristijana Novaka 'Črna mati zemla' i 'Ciganin, ali najljepši' nagraditi kartama za predstavu 'Črna mati zemla' u Zagrebačkom kazalištu mladih. Četiri paketa po dvije ulaznice za termine 26. i 28. studenoga dijele se 12. studenoga u 16 sati, a izvlačenje će na štandu obaviti sam Kristian Novak, najavljuju iz Naklade OceanMore. 

Klasici i najbolji ulovi

Posljednja knjiga nobelovca Joséa Saramaga, 'Posljednja bilježnica', za svega 60 kuna samo je jedan od supersniženih dragulja među starijim naslovima na ovogodišnjem Interliberu. Na V.B.Z.-ovom se štandu, osim ovoga, mogu pronaći Saramagova 'Bilježnica' te 'Kolebanje smrti' za 50 kuna, dok AGM za svega 20 kuna prodaje naslove velike američke spisateljice Flannery O'Connor, među njima prvijenac 'Mudru krv' iz 1952., zatim 'Teško je naći dobra čovjeka' te kratki roman 'Siloviti prisvajaju nebo'.

Hena com za isto tako jako niskih 20 kuna nudi 'Prvo šišanje' i 'Gradić gdje je vrijeme stalo' češkog majstora Bohumila Hrabala te, po istoj cijeni, 'Umjetnicu tijela' i 'Americanu' Dona DeLilla. Litteris za 20 kuna prodaje 'Ispovijedi maske', roman kultnog japanskog pisca Yukija Mishime, izdanje iz 2003., prijevod Voje Šindolića, za cijelih 20 kuna (umjesto 125). Kod nakladnika Jesenski i Turk pak isplati se svratiti zbog publicističkih klasika poput 'Elegantnog svemira' Briana Greenea o teoriji struna (50 kuna), potom zbog 'Simulacije i zbilje' Jeana Baudrillarda (50 kuna) i 'Točke preokreta' Malcolma Gladwella (30 kuna). Sjajan ulov svakako je i knjiga rumunjskog pisca i filozofa Emila Ciorana 'O nedaći biti rođen', koja na sajmu košta svega 40 kuna, kao i 'To umijeće stiha' Jorgea Luisa Borgesa (20 kn). I štand Šarenog dućana nezaobilazan je za sve koje zanimaju klasici. Po vrlo povoljnim cijenama tamo se, primjerice, mogu naći Franz Kafka, Samuel Beckett, Julio Cortázar i William S. Burroughs.

  • +8
Premijer Plenković otvorio 40. Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Školska knjiga s druge strane nudi jako lijepa vintage Penguinova izdanja na engleskome jeziku, 'Animal Farm' Georgea Orwella, primjerice, za 62,92 kune ili 'Sherlock: The Essential Arthur Conan Doyle Adventures' za 77,34 kune. Na štandu Vuković & Runjić može se pronaći svjetski bestseler 'Circle' Davea Eggersa za 70 kuna, kao i sniženi naslovi Orhana Pamuka ('Crna knjiga', recimo, košta također 70) te Roberta Bolaña ('Nacistička književnost u Americi', npr. 80 kn). Spomenuti V.B.Z. nudi još i sjajnu Chimamandu Ngozi Adichie ('Amerikana' za 60 kuna i 'Polovica žutog sunca' za 50), dok kod Frakture ljubitelji poezije ne bi smjeli preskočiti zbirku pjesama i proze švedskog nobelovca Tomasa Tranströmera, koje je objavljivao od 1954. do 2004. To je i prvi prijevod autora na hrvatski, a po sajamskoj se cijeni može nabaviti za svega 100 kuna, umjesto 250. I kineski nobelovac Mo Yan je povoljan na Frakturinom štandu. 'Promjena' je u ponudi za 50, umjesto standardnih 99 kuna.

Domaća poezija za 10 kuna

Od domaćih i regionalnih autora na štandu Frakture mogu se pronaći svi naslovi Mirka Kovača, od kojih su najjeftiniji 50 kuna, koliko košta i 'Elijahova stolica', stariji naslov Igora Štiksa koji se na ovom Interliberu predstavlja novitetom 'Rezalište'. Na popustu su i knjige 'Belladonna' i 'Sonnenschein' Daše Drndić te se prodaju za 70 kuna.

Kod Ljevaka se za 99 kuna može se nabaviti 'Beara' Ivice Đikića, Jesenski i Turk za svega 40 kuna prodaje zbirku pjesama mostarskog pisca Marka Tomaša ('Regata papirnatih brodova'), Sandorf 'Pjevača u noći' Olje Savičević Ivančević za 70, a AGM 'Kvadraturu duge', zbirku poezije Dorte Jagić, za deset kuna.

Sarajevski Buybook kao poslasticu nudi tvrdo ukoričeno izdanje (2013.) zbirki priča kultnog pokojnog novinara i pisca Darija Džamonje 'Ako ti jave da sam pao' za 100 kuna. Tu je i novi roman Aleksandra Hemona, 'Ratovi zombija', za 60 kuna, kao i knjige Meše Selimovića ('Tvrđava', 'Ostrvo', 'Tišine' za 70, odnosno 50 kuna). Super prilika, za ljubitelje umjetnosti, svakako je i monografija Mirka Ilića, koju potpisuje Dejan Kršić, a koja se za vrijeme Interlibera na AGM-ovom štandu može nabaviti za 100 kuna. Tvrdi uvez posvećen opusu slavnog strip-crtača, ilustratora i dizajnera, koji se osamdesetih preselio u New York i postao prvim suradnikom Miltona Glasera, inače košta 590 kuna.

  • +8
Interliber: Domaća proza i publicistika Izvor: Promo fotografije / Autor: Fraktura

Stare, rijetke i umjetničke knjige

Na tragu umjetnosti V.B.Z. nudi Taschenove knjižice o umjetnicima (Pollock, Rembrandt, npr.) za 105 kuna, s time da se može iskoristiti akcija i kupiti tri iz te serije za 229 kuna. Osim toga, po standardnoj cijeni nude zaista prekrasnu 'The World of Ornament' (Taschen, 750 kuna), kao i 'Marvel Age of Comics 1961 - 1978' Roya Thomasa, koja za 329 kuna (Taschen) obuhvaća Spidermana, Stvar, Hulka, Thora, Iron Mana, Daredevila i Kapetana Ameriku. 

Među ostalim skupljim naslovima, za bibliofile, kako su ih nazvali na štandu zagrebačkog antikvarijata Biblos, specijaliziranog za stare i rijetke knjige, nudi se, primjerice, prvo izdanje 'Povijesti stolne crkve zagrebačke' Baltazara Adama Krčelića iz 1770. Tiskana na latinskom, obuhvaća osnivanje i povijest Zagrebačke biskupije, životopise zagrebačkih biskupa do 1700. te važne podatke o političkim, vojnim i gospodarskim pitanjima Kraljevine Hrvatske. Biblos je prodaje za 4000 kuna. 

'No osim skupljih, za naše posjetitelje na Interliberu pripremili smo popularne naslove poput 'Vrata percepcije' Aldousa Huxleyja za 20 kuna i Hermana Hessea za isto toliko. Imamo i zbirku pjesama Khalila Gibrana za 15 kuna, a i široku ponudu iz povijesti filozofije', poručio je vlasnik Biblosa Daniel Glavan. Na tragu klasika svakako su i u Matici hrvatskoj koja na štandu nudi 'Pjesme' Jamesa Joycea za 20 kuna. 

Za djecu i školu

Među ljepšim poklonima za djecu i mlade na Interliberu svakako su prelijepa izdanja serijala Harry Potter koja je Bloomsbury objavio povodom ovogodišnje 20. obljetnice od objave prve knjige 'Kamen mudraca' u lipnju 1997. Iako su romani o malom čarobnjaku, koji su britansku spisateljicu J.K.Rowling pretvorili u globalnu megazvijezdu, na Interliberu dostupni i za manje novca (Buybook, već od 40 kn), na štandu Znanja (za 65 kn) ovi su -  u boji i s grbom svakog doma u Hogwartsu - ipak posebni.

Znanje po sajamskoj cijeni od 95 kuna nudi i novitet, svjetski bestseler Elene Favilli i Francesce Cavallo 'Priče za laku noć za mlade buntovnice', pripovijetke, odnosno bajke o 100 hrabrih žena koje su svojim životima, sudbinama i postignućima promijenile tijek povijesti i nadahnule svijet. Sličan sjajan naslov kojem bi i odrasli teško mogli odoljeti je nešto stariji hit, iz 2015., 'Grimmove bajke za male i velike' slavnog engleskog pisca Phillipa Pulmana, koji je odabrao 53 omiljene bajke i popratio ih bilješkom, osobnim komentarom i podacima o izvorima i drugim verzijama iste priče. Naslov koji pored najproslavljenijih bajki sadrži manje poznate dragulje poput 'Kuma Smrt' i 'Djevojka bez šaka' na štandu Vuković & Runjić prodaje se za 80 kuna, a inače mu je cijena 139 kuna.

Bajke nudi i Profil, u sklopu biblioteke Lektire, koje na Interliberu koštaju, umjesto 119, 39 kuna. Neke od njih su 'Bajke' Oscara Wildea, 'Čudnovate zgode šegrta Hlapića' Ivane Brlić Mažuranić, ali i 'Dubrovačka trilogija' i 'Ekvinocij' Ive Vojnovića te 'Novela od Stanca' Marina Držića. 

Od korisnog štiva za škole, recimo, Profil prodaje 'Hrvatski školski rječnik' Mije Lončarića i Ante Bičanića za 19 kuna te 'Rječnik hrvatskoga žargona' Tomislava Sabljaka za 79 kuna (umjesto 299 kn). Školska knjiga je za sajam snizila cijene 'Leksikona svjetske književnosti' (preglede djela i pisaca). Onaj koji daje prikaz pisaca stoji, recimo, 198 kuna, a inače je 597. I 'Gramatika hrvatskoga jezika' Josipa Silića i Ive Pranjkovića snižena je na 88 kuna (sa 126), a čuveni 'Rječnik stranih riječi' Bratoljuba Klaića na 343 kune (umjesto ranijih 490).