NAGRADNJAČA

Tjedan Izraela u Zagrebu

23.11.2012 u 10:19

Bionic
Reading

Veliko kulturno finale 2012. godine, posvećeno bogatoj i zanimljivoj izraelskoj tradiciji, održat će se od 24. do 29. studenog u Zagrebu pod nazivom Tjedan Izraela. Ova kulturna manifestacija tom prigodom obilježava svoju četrnaestu obljetnicu, a svake godine uspješno ispunjava svoj osnovni cilj, a to je približavanje izraelske i židovske baštine hrvatskoj publici.

Tjedan Izraela u svojem je četrnaestogodišnjem razvoju uključivao više hrvatskih gradova poput Čakovca, Siska, Dubrovnika, Koprivnice, Virovitice, Osijeka i Splita. Osnovni tjedni format često je bio mijenjan kako bi publiku upoznali s najrazličitijim aspektima židovske tradicije i ponekim od najeminentnijih svjetskih umjetnika poput poznatog kipara i eksperimentalnog umjetnika Yaakova Agama 2000. godine. Utemeljitelju projekta, Židovskoj općini Zagreb, ove su se godine u organizaciji pridružile Koncertna direkcija Zagreb te agencija Laris-TCB, a manifestacija je potpomognuta sredstvima Savjeta za nacionalne manjine RH. Naglasak će biti na zagrebačkom programu, a perjanica tjedna je nastup glasovitog Giore Feidmana & Gitanes Blondes 25. studenog u Lisinskom.

Na programu Tjedna Izraela naći će se i koncert Rubinstein Klezmer Projecta, 24. studenog u muzeju Mimara, 26. studenog u Židovskoj općini Zagreb igra predstava za djecu 'Ogledalce, ogledalce...', Yaakov Rubinstein će 27. studenog ekskluzivno zasvirati na raritetnoj violini King u HAZU, Di Galitzyaner Klezmorim iz Krakowa uz podršku Hrvatske komorne filharmonije nastupaju 28. studenog u Vidri, a dan poslije cjelokupni program završava nastupom dobro poznatog hrvatskog klezmer sastava Jewsers.

Ideja ovogodišnjeg Tjedna Izraela je ciljano predstavljanje specifičnog glazbenog izričaja, klezmera, koji je svojom vedrinom i živim ritmovima idealan kontrast hladnim i sve tmurnijim jesenskim danima. Klezmer kombinira tradicijsku glazbu Židova s različitim aktualnim glazbenim pravcima poput jazza. Počeci klezmera vezani su uz vedre i vesele svetkovine te posebne prigode poput vjenčanja ili Bar micve!

Jedan od najistaknutijih predstavnika klezmera, Giora Feidman nastupit će praćen grupom Gitanes Blondes u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Bit će to neprocjenjivo glazbeno iskustvo koje ne biste smjeli propustiti ako čeznete za vedrinom i za glazbom koja može ugrijati svako srce. Otprilike se na taj način opisuje program koji izvode Feidman & Gitanes Blondes. Dva glazbena entiteta, koja umjesto generacijskog jaza donose kvalitetan spoj glazbenog i iskustvenog bogatstva, na pozornici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog predstavit će svoj novi album 'Very Klezmer'. Giora Feidman smatra Gitanes Blondes najboljim klezmer sastavom s kojim je ikad radio, tako da će njihov nastup 25. studenog biti idealna prilika za upoznavanje tradicijskih melodija i savršenog muziciranja klezmer virtuoza.

Za svoje smo čitatelje pripremili po dvije ulaznice za:

- Rubinstein Klezmer Project 24. studenog u muzeju Mimara
- Giore Fiedmana & Gitanes Blondes 25. studenog u Lisinskom
- Di Galitzyaner Klezmorim, 28. studenog u Vidri
- Jewserse 29. studenog u Vidri

Više informacija o Tjednu Izraela na internet stranici www.tjedan-izraela.org

Molimo čitatelje da u prijavi navedu za koji koncert žele ulaznice.

Dvije ulaznice za koncert Rubinstein Klezmer Projecta 24. studenog u muzeju Mimara osvojila je Nevena Miljuš

Dvije ulaznice za koncert Giore Fiedmana & Gitanes Blondes 25. studenog u Lisinskom osvojila je Linda Karas

Dvije ulaznice za koncert Di Galitzyaner Klezmorima 28. studenog u Vidri osvojio je Toni Lučić

Dvije ulaznice za koncert Jewsersa 29. studenog u Vidri osvojila je Andrea Gašparović