USKORO U ZAGREBU

Tjedan posvećen izraelskoj tradiciji

31.10.2012 u 13:47

Bionic
Reading

Kulturna manifestacija pod nazivom Tjedan Izraela, posvećena bogatoj i zanimljivoj izraelskoj tradiciji, održat će se od 24. do 29. studenog

Ova kulturna manifestacija obilježava svoju četrnaestu obljetnicu i svake godine uspješno ispunjava svoj osnovni cilj, a to je približavanje izraelske i židovske baštine hrvatskoj publici.

Na samom kraju studenog, Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog, muzej Mimaru, Scenu Vidra i Židovsku općinu Zagreb ispunit će bogat i zanimljiv duh Izraela, ali kako je riječ o manjim prostorima, njihov kapacitet bit će ograničen, a karte dostupne i u pretprodaji.

Zvijezda tjedna bit će nesumnjivo Giore Feidman, jedan od najpoznatijih svjetskih klarinetističkih virtuoza i predstavnika klezmera – tradicionalnog židovskog glazbenog žanra, koji će nastupiti u Lisinskom 25. studenog.


Tjedan Izraela u svojem je četrnaestogodišnjem razvoju uključivao više hrvatskih gradova poput Čakovca, Siska, Dubrovnika, Koprivnice, Virovitice, Osijeka i Splita.

Osnovni tjedni format često je bio mijenjan kako bi publiku upoznali s najrazličitijim aspektima židovske tradicije i ponekim od najeminentnijih svjetskih umjetnika poput poznatog kipara i eksperimentalnog umjetnika Yaakova Agama 2000. godine.

Utemeljitelju projekta, Židovskoj općini Zagreb, ove su se godine u organizaciji pridružile Koncertna direkcija Zagreb te agencija Laris-TCB, a manifestacija je potpomognuta sredstvima Savjeta za nacionalne manjine RH.