programi širom zemlje

U subotu je Međunarodni dan muzeja, pogledajte što nas sve čeka

16.05.2024 u 14:04

Bionic
Reading

Muzeji diljem Hrvatske i svijeta obilježit će u subotu 18. svibnja ovogodišnji, 47. Međunarodni dan muzeja temom „Muzeji za edukaciju i istraživanje“ kojom se ističe značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje njeguju i potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje.

Ovogodišnjom temom Međunarodni savjet muzeja (ICOM) pozvao je muzeje da potaknu sve slojeve društva na odgovorno korištenje prirodnih dobara i energije, promiču cjeloživotno učenje, demokraciju i načela pravednosti i razvijaju osjećaj pripadnosti zajednici i čovječanstvu.

Nositelj manifestacije je Muzejski dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba na čiju se inicijativu Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj obilježava od 1980.

Hvatski muzeji su organizirali brojne tematske izložbe i stručna vodstva, posjete arheološkim lokalitetima, radionice i susrete sa stručnjacima te 'behind the scenes' ture po muzejskim prostorima koji inače nisu posjetiteljima dostupni, čuvaonicama ili restauratorskim radionicama.

Lošinjski muzej priredio je „Detektivski izazov“ u kojem će najmlađa publika putem mobilne aplikacije istražiti stalni postav palače Fritzi, Dom Marina Držića u Dubrovniku organizira likovnu radionicu, a Muzeji Ivana Meštrovića lego radionicu na kojoj će modelirati splitsku Galeriju Meštrović i crkvu Presvetog Otkupitelja u Otavicama.

Tehnički muzej Nikola Tesla donosi radionicu o sadnji medonosnog bilja, a Muzej Prigorja Sesvete šetnju u vrijeme kad su radnici tvornice „Sljeme“ dobivali svjetska priznanja, dok je MDC je u suradnji s Filozofskim fakultetom u Zagrebu priredio okrugli stol “Muzeji i baština u kontekstu digitalnih igara i igrifikacije”.

Arheološki muzej u Splitu nudi upoznavanje s arheološkim svijetom kroz detektivsku radionicu “Sherlock u muzeju”, a Gradski muzej Virovitica stručna vodstva za posjetitelje kroz svoja „skrivena mjesta“.

Muzej Domovinskog rata u Splitu izložbom „Strani dragovoljci u Domovinskom ratu“ skreće pažnju na fenomen koji je dulje vrijeme bio „izrezano sjećanje“ iz kolektivne memorije hrvatskog društva.

Muzej grada Koprivnice izložbom „Od Danice do Jasenovca“ tematizira jedno od najsurovijih razdoblja novije hrvatske povijesti, dok će Muzej medicine i farmacije HAZU predstavljanjem kataloga izložbe "Naličje grada prije 100 godina” približiti javnosti zagrebačku stambenu bijedu u prvim desetljećima 20. stoljeća s naglaskom na tuberkulozu.

Narodni muzej Zadar će kroz izložbu i radionicu „Kustosov najdraži predmet“ otkriti građanima što sve muzej čuva, čime se njegovi djelatnici bave i koji su im predmeti najviše „prirasli srcu“.

Cjelokupni program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja dostupan je na stranicama MDC-a.