6. SUBVERSIVE FILM FESTIVAL

Veliko otvaranje festivala uz ideološku (samo)kritiku

05.05.2013 u 13:43

Bionic
Reading

Pred do kraja ispunjenom dvoranom Kina Europa sinoć je prigodnim govorima i projekcijom filma 'Pervertitov vodič kroz ideologiju' otvoren 6. Subversive Film Festival

Nimalo neočekivano, otvaranje Subversive Film Festivala privuklo je brojnu zagrebačku publiku u Kino Europa, koje je sinoć od 20 sati bilo ispunjeno pa skoro do zadnjeg mjesta. No ako je publika ovoga puta u velikom broju bila na vrijeme na svojim mjestima, otvaranje ove manifestacije kasnilo je za akademsku četvrt zbog stanovitih tehničkih problema, za koje se u ime organizatora ispričao direktor Subversivea Mišo Devčić. On je – uz Igora Štiksa i Srećka Horvata – prigodnim govorom otvorio festival, podsjetivši da je ono što se može vidjeti u sljedeća dva tjedna rezultat jednogodišnjeg rada.

Subversive pak ne bi bio Subversive da se odmah na početku nije dogodio sudar ideologije i stvarnosti, i to prikazivanjem reklame za Peugeuot, što je dio publike popratio ironičnim aplauzom, a netko i komentarom da je 'auto barem crvene boje'. Očito se lijevo orijentiranoj i dijelom antikapitalistički nastrojenoj publici nije svidjelo to što mora uopće vidjeti bilo kakvu reklamu u kontekstu Subversivea, na što se odmah u svojem izlaganju osvrnuo i Srećko Horvat. Programski direktor Subversivea potpuno je ispravno odlučio odmah reagirati na pljeskom izraženu ideološku kritiku, podsjetivši da ozbiljno propitivanje kapitalističkog sistema i njegovih najgorih ekscesa zahtijeva i sporadično korištenje sredstava tog sistema.

Jasnije rečeno – ako se želi dvotjedni Subversive s oko 300 gostiju, među kojima su Slavoj Žižek, Oliver Stone, Tariq Ali i Alexis Tsipras, onda će se morati progutati kao nužnost – a ne naročito gorka pilula – činjenicu da će se prije projekcije filma pustiti reklama za nekog proizvođača automobila. Srećko Horvat je u na trenutke duhovitom, ali ponajviše ozbiljnom i gorljivom govoru ohrabrio publiku Subversivea na to da nastavi i produbi svoj kritički angažman, za što je nagrađen velikim i neironičnim aplauzom.

Pisac Igor Štiks je pak imao zadatak predstaviti brojne sporedne programe Subversivea, koji su se u međuvremenu toliko razgranali da nikako ne treba usmjeriti svu pažnju na događanja u Kinu Europa.

Festival je onda službeno započeo projekcijom dokumentarnog filma britanske redateljice Sophie Fiennes 'Pervertitov vodič kroz ideologiju', u kojem Slavoj Žižek objašnjava važnost i razne elemente ideologije kao takve, ali i brojnih pojedinih ideologija koje su ostavile traga na čovječanstvu. Nakon projekcije tog zanimljivog djela, u kojem Žižek još jednom pokazuje svoju sposobnost da zabavi i natjera na promišljanje, uslijedio je kratak razgovor s redateljicom.

Početak 6. Subversive Film Festivala proslavljen je i u predvorju te ispred Kina Europa, a party je nastavljen poslije ponoći u VIP klubu na Trgu bana Jelačića.