#dobrepriče

Zagrebački plesni centar obilježava Međunarodni dan plesa online plesnim predstavama

26.04.2020 u 23:54

Bionic
Reading

Zagrebački plesni centar, kao središnji prostor suvremenog plesa u Hrvatskoj, i ove će godine obilježiti Međunarodni dan plesa, 29. travnja, iako na nešto drugačiji način, online predstavama

Na Facebook stranici Zagrebačkog plesnog centra biti će objavljeni linkovi na kojima će se moći pogledati plesne predstave nekih od umjetnika koji djeluju u ZPC-u. Predstave koje će se moći pogledati online od srijede, 29. travnja su: 'Viola, ja i nas dvije' autorice i izvođačice Nastasje Štefanić, 'Nedostupno' koreografkinje Zrinke Lukčec Kiko, 'High Spiritis' koreografkinje Martine Granić i 'Rollercoaster' autorice Katarine Đurđević.

Osim plesnih predstava, iz arhive ZPC-a, donose i dva plesna intervjua autorice i suradnice Ivane Slunjski - intervju s hrvatskom koreografkinjom Marjanom Krajač vezan uz njezinu seriju radova Koreografske fantazije i intervju s belgijskim koreografom Davidom Hernandezom koji je u suradnji sa ZPA i ZPC napravio predstavu 'Other' koja je na repertoaru ZPC-a.

Međunarodni dan plesa ustanovio je Plesni odbor Međunarodnog kazališnog instituta (International Theatre Institute) 1982. Za taj dan odabrali su 29. travanj u čast i sjećanje na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea, pionira i začetnika modernog baleta.

Međunarodnim danom plesa nastoji se istaknuti i podsjetiti na vrijednost i važnost plesa kao umjetničke forme kao i 'probuditi' one koji još nisu svjesni vrijednosti plesa i njegovog potencijala.

Povodom Međunarodnog dana plesa, svake godine, izabrani plesni umjetnici pišu poruke koje se taj dan objavljuju i čitaju. Ovogodišnje poruke napisali su renomirani hrvatski plesni umjetnik Matija Ferlin i južnoafrički plesač i koreograf Gregory Vuyani Maqoma. Poruke se mogu naći na web stranici Hrvatskog centra ITI.