VAŽNO JE ZNATI

Kako smanjiti izloženost opasnim kemijskim spojevima

25.04.2014 u 07:29

Bionic
Reading

Svakodnevna izloženost opasnim kemijskim spojevima sve je veća i veća, a njihova djelovanja po zdravlje mogu biti pogubna. Znate li što je moguće poduzeti kako bismo smanjili izloženost zastrašujućim kemijskim spojevima?

U knjizi 'Hormonska ravnoteža', u izdanju Planetopije, autorica dr. Sara Gottfried, priznata američka ginekologinja, specijalistica funkcionalnih i integrativnih terapija donosi jednostavan program za uravnoteženje hormona i vraćanje vitalnosti, radosti, seksualnog nagona i optimalnog zdravlja. No na hormone i opće stanje organizma uvelike utječe i svakodnevni utjecaj opasnih kemijskih spojeva. Znate li kako se možete zaštititi?

Smanjite konzumaciju konzervirane hrane. Pripravljajte su namirnice od svježih namirnica. Lakše je no što mislite, a svakodnevna prehrana će vam biti daleko zdravija i kvalitetnija.

Jedite iz staklenih, keramičkih i posuda od nehrđajućeg čelika. Ne pijte i ne jedite iz plastičnih posuda koje sadržavaju PVC. Pronađite one na kojima stoji oznaka da nemaju BPA i koristite ih samo kad vam na raspolaganju nisi staklene ili posude načinjene od nekih drugih, još sigurnijih materijala.

Ako morate jesti hranu iz plastične posude ili zamotanu prozirnu foliju, nemojte je zagrijavati u mikrovalnoj. Koristite staklenu posudu ili posudu od keramike koju je moguće zagrijavati u mikrovalnoj.

Potražite prirodne alternative kozmetičkim proizvodima, proizvodima za nokte i kosu, dezodoransima i losionima koji obiluju endokrinim disruptorima i estrogenima. Informirajte se te nabavite bezopasne kozmetičke proizvode. Izbjegavajte natrij lauril sulfate, parabene, formaldehid, miomirise i hidrokinon.

Kad ulazite u kuću, skinite cipele. To nije savjet iz filozofije zena. Gazeći po travnjacima i prolazeći gradskim vrtovima, u svoj dom možete unijeti pesticide i druge endokrine disruptore.

Kupujte cipele izrađene od prirodnih materijala. Ne nosite plastične cipele poput japanki i klompa; znojna stopala mogu upiti štetne kemijske spojeve.

Nosite odjeću od ekološki uzgojenog pamuka kako biste spriječili izloženost pesticidima i insekticidima koji se koriste u uobičajenom uzgoju pamuka. Diklorodifeniltrikloroetan (DDT), ksenoestrogen zabranjen u SAD-u još 1972., moguće je pronaći u pamuku uvezenom iz drugih država. Za razliku od Europske unije, SAD ne regulira kvalitetu i sigurnost uvezenih tkanina. Pripazite pri kupovini.

Zamijenite plahte i madrace zagađene pesticidima ekološki izrađenim plahtama i madracima.
Alejandro Junger, dr. med., rekao je sljedeće o spavanju na uobičajenim madracima prekrivenim uobičajenim plahtama: 'Ako spavate u oblaku formaldehida, vjerojatno će vas mučiti nesanica, a kamoli tek glavobolja, astma i kožni osip.'