A EVO I ZAŠTO...

Ovo su biljke koje se isplati kupiti

18.04.2014 u 08:41

Isplative biljke

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Bionic
Reading

Znate li pametno kupovati biljke? Ako izdvajate više od 50 kuna za cvijeće koje traje oko tri tjedna, onda biste neke stvari trebali naučiti

Biljke su ukras svakog doma i vrta, ali nisu sve jednako vrijedne. Ako želite doznati koje se biljke najviše isplati kupiti i zbog čega, pročitajte savjete američkih stručnjaka za uzgoj biljaka. Nakon toga zasigurno ćete pametnije birati biljke za koje ćete izdvojiti novac.

Zijevalica
Zijevalica je jednogodišnja vrtna biljka koja naraste i do 30 centimetara. Krasi je cvijet neobična oblika, a cvjeta od lipnja pa sve do listopada u vrlo raznolikim kombinacijama. Cijena joj je oko trideset kuna, a njezina isplativost krije se u dugotrajnoj ljepoti, ali i prilagodbi raznim klimatskim uvjetima.

Paukov cvijet
Cleome, odnosno Paukov cvijet, porijeklom je iz Sjeverne Amerike. Voli sunce pa ga treba staviti na sunčanu poziciju. Može narasti i do jednog i pol metra, a cvate sve do prvih mrazeva. Njegova isplativost krije se u vrlo niskoj cijeni koja se kreće već od deset kuna, ali i u činjenici da je riječ o vrlo atraktivnoj biljci koja podiže izgled svakog vrta.

Kaladij
Kaladij je biljka koja privlači svojim velikim i neobičnim listovima. Iako je riječ o tropskoj biljci, uz malo pažnje uspijeva u gotovo svim klimatskim podnebljima. Iako joj cijena zna premašiti i 50 kuna, riječ je o biljci koja se isplati kupiti i to ponajviše zato što oživljava svaki prostor te uspijeva i u unutarnjem i u vanjskom prostoru.

Rudbekija
Rudbekija ili pupavica trajnica je koja obiluje jednostavnim, ali vrlo lijepim cvjetovima. Ova grmolika biljka može se nabaviti za svega pet kuna, a uz minimalna ulaganja imat ćete lijepo cvijeće od proljeća do zime. Usto, riječ je o biljci koja ne zahtjeva puno truda.

Lavanda
Ova grmolika biljka zadivljuje svojim ljubičastima cvjetovima. Raste u blažim klimatskim podnebljima pa je se zato može naći gotovo svuda na Mediteranu. Cijena joj je različita a kreće se od dvadesetak kuna pa nadalje. Njezina isplativost krije se u ljepoti, ali i zdravstvenim blagodatima. Dovoljno je samo pomirisati je i odmah ćete pročistiti dišne putove, a i glavobolja će proći.

Plućnjak
Plućnjak ili medunica, biljka je koja je najviše poznata po svojim ljekovitim svojstvima i u tome se krije njezina najveća isplativost. Raste svuda po šumama, a voli vlažna mjesta. Biljka raste do 30 centimetara, a ukrašavaju je lijepi cvjetovi. Cijena joj se kreće oko 30 kuna, a u određenim razdobljima i više. Od sušenih plućnjaka pravi se čaj koji pomaže kod mnogih zdravstvenih problema.

Clethra alnifolia
Clethra alnifolia poznata je još i kao lažna joha, a može narasti do tri metra visine. Krasi je prekrasno nježno cvijeće koje oblikovano poput grozdova. Najbolje cvate u sjenovitim dijelovima vrta, a njezina isplativost ponajviše se krije u prekrasnom mirisu kojemu neće moći odoljeti ni vaši susjedi.