ZA PRSTE POLIZATI

Ovo je tajna savršeno pečenih jaja

19.04.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Taman prije Uskrsa kulinarski stručnjak Michael Ruhlman objavio je kuharicu u kojoj je jedan veliki dio posvetio pripremi jaja. Ističe da su jaja nezamjenjiva namirnica zbog raznolikih načina pripreme i još boljih kombinacija s drugim jelima

Kako spremati jaje

Ruhlman dodaje da često pretjerujemo u pripremi jajeta i prekuhamo ih ili prepečemo u strahu da će ostati sirova. Tada primjerice, umjesto kremastog omleta, dobijemo prepečena i tvrda jaja koja uopće nisu ukusna. Zato je vrlo važno da jaja pečemo na slabijoj vatri. Na taj način jaje se polako peče i upija toplinu, ali i dalje ostaje kremasto i sočno.

Ruhlamn je za npr.blog preporučio jedan od omiljenih recepata s jajima – fritaju s krumpirom i povrćem.

Sastojci:

1 mali krumpir, oguljen i narezan na kockice (oko 225 grama)
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol
1/2 luka, izrezati u male kocke (oko 100 grama)
6 jaja
60 grama narezanog sira cheddara
svježe mljeveni crni papar
2 avokada, oguljena, bez koštica i narezana na kockice (opcionalno)

Priprema

Na tavi s neljepljivom površinom prepržite kockice krumpira na maslinovu ulju i dodajte prstohvat soli. Čim krumpir dobije boju, dodajte luk pa pustite da se kratko pirja.

U srednje velikoj zdjeli umutite jaja i dodajte sir, malo soli i papra. Prelijte krumpir jajima, malo promiješajte pa pustite da se donja strana zapeče. Preokrenite fritatu dok se i druga strana ne ispeče i na kraju stavite kockice avokada. Izrežite na trokute i poslužite.