U 96. GODINI

Umro jedan od najpoznatijih španjolskih modnih kreatora

30.08.2014 u 19:26

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih španjolskih modnih kreatora Manuel Pertegaz, čije su modele među ostalima nosile Audrey Hepburn, Ava Gardner i Jacqueline Kennedy, umro je u subotu u rodnoj Barceloni u 96.je godini

Pertegaz je poznat po sofisticiranim modelima, a popularnost izvan domovine stekao je 50-ih godina prošlog stoljeća kada je u Sjedinjenim Državama predstavio svoju kolekciju visoke mode. I španjolska kraljica Letizia je za vjenčanje s princom Felipeom 2004. odjenula vjenčanicu koju je za nju kreirao ovaj kreator.

Izraze sućuti Pertegazovoj obitelji uputila je i španjolska kraljevska palača, a ministar kulture Jose Ignacio Wert u priopćenju je izrazio žaljenje zbog njegove smrti te podsjetio da je ovaj majstor modnih kreacija 'odijevao kraljice, princeze, glumice i brojne slavne ličnosti' tijekom duge karijere koja je počela kada je, kada mu je bilo 25 godina, u Barceloni otvorio svoj prvi modni salon.

Pedesetih godina prošlog stoljeća, nakon smrti Christiana Diora, spominjalo ga se kao njegova modnog nasljednika u toj modnoj kući.