I TO SMO DOČEKALI

Želite biti trendi? Zaboravite štikle

01.09.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Na pariškim revijama visoke mode održanim ovoga ljeta prevladavale su niske potpetice, a uzvanice koje su sjedile u prvim redovima većinom su bile u rimljankama ili balerinkama, dok su se muški gosti revija pojavili u brogsicama, kombinaciji oksfordica i klompa koje je lansirao Haider Ackermann

U visokim potpeticama pojavile su se samo neupućene dame u poodmaklim godinama ili holivudski celebrityji koji su nemaštoviti i ne znaju nositi ništa drugo. Zaključak je taj da će se trendseterice ove zime prikloniti trendu niskih cipela umjesto dosadašnjih platformi.

Važno je istaknuti da je trend još prošle godine najavio modni kreator Karl Lagerfeld koji je modele na pistu poslao u tenisicama, što je izazvalo senzaciju među ljubiteljicama visoke mode. I dizajner Raf Simons u novu Diorovu kolekciju uvrstio je sportske cipele, a Lagerfeld je ove godine otišao korak dalje pa je u svojoj novoj kolekciji haute couture za modnu kuću Chanel lansirao ravne japanke sa svojim potpisom. Uz raskošne kreacije predstavio je japanke ukrašene mašnama koje se vežu oko gležnja te ukrasnim kamenčićima.

Da su ravne cipele 'must have', zamijetit će sve modno osviještene korisnice online modnih portala Net-A-Porter ili Mytheresa, na kojima u ponudi za ovu godinu prevladavaju cipele s potpuno ravnim petama. Zadovoljstvo kupnje putem spomenutih modnih portala stajat će vas tisuću, dvije ili više eura, ali to je pasioniranim trendseterima nemjerljivo u odnosu na udobnost novoga para ravnih cipela s potpisom slavnog dizajnera.

Prije samo nekoliko godina, ravne cipele i sandale bile su rijetkost na stopalima trendseterica, kaže senior buyer za Net-A-Porter u Londonu Sasha Sarokin. 'Balerinke i sportske cipele nosile su se tijekom vikenda i u slobodno vrijeme, a u ostalim prilikama nezamislivo je bilo pojaviti se negdje u ravnim cipelama.'

Ravne cipele izgledaju ležerno i udobne su, tvrde modni znalci, a prihvatila ih je i Victoria Beckham, 'brend' čiji su izlasci u javnost još donedavno, čak i kad je svoje sinčiće limuzinom vodila u školu, bili nezamislivi bez potpetica od 12 centimetara. U intervjuu za Net-A-Porter online Beckhamova čitateljicama toplo preporučuje da se izdignu iznad visokih potpetica.

'Budite samouvjerene u ravnim cipelama. Vjerujte, bilo bi mi potpuno nezamislivo trčati za djecom u visokim potpeticama ili u njima trčati do svojeg londonskog studija', iskrena je bila Victoria Beckham.