BOLJE SPRIJEČITI...

Ne dozvolite da vas iznenade ovi znakovi menopauze

18.12.2014 u 07:54

Bionic
Reading

Nesanica, depresija, naglo znojenje poznato kao vrući valovi samo su nekih od simptoma ulaska u menopauzu, a mnoge žene teško se nose s njima jer ih dulje vrijeme ni ne prepoznaju

Poznato je da se razina melatonina s godinama smanjuje što može dovesti do slabije kvalitete sna i depresije. Drugi su česti simptomi menopauze umor, bolni mišići ili gubitak pamćenja. Prosjek je ulaska u menopauzu oko 51. godine života pa do 60-ih, ali nerijetko se simptomi i promjene provlače kroz života žena već i početkom četrdesetih. Pojavom simptoma i tih ozbiljnih promjena, mnoge žene ne mogu svakodnevno funkcionirati i izvršavati sve svoje obaveze. Osim ovih općepoznatih simptoma, postoje i drugi, ne manji bitni koji bi vas također mogli neugodno iznenaditi. No ako ovu neizbježnu promjenu spremnije dočekate, lakše ćete je prebroditi i priviknuti se na novu životnu fazu.

Srce počinje preskakati

Direktorica njujorškog medicinskog centra Joan H. Tisch pri sveučilištu Langone, Nieca Goldberg ističe za Women's Health kako preskakanje srca može biti jasan znak menopauze zbog hormonalnih promjena. Ozbiljnije stanje, zbog kojeg svakako morate posjetiti liječnika, jest ono kada preskakanja traju nekoliko minuta, imate osjećaj da vam nestaje daha ili čak imate osjećaj da ćete pasti u nesvijest.

Povišen loš kolesterol

Osim što regulira mjesečnice, hormon estrogen ima i druge uloge u tijelu. Tako je primjerice zadužen za reguliranje dobrog i lošeg kolesterola. Ako se tijekom menopauze količina estrogena smanji, lako se može dogoditi da vam razina lošeg (LDL) kolesterola naglo skoči. Osim toga, razina dobrog kolesterola može se sniziti. No zdravim načinom života ovaj problem lako je rješiv jer ćete uspješno održati ravnotežu unosom kvalitetnih namirnica u organizam. I ne zaboravite se dovoljno kretati odnosno redovno baviti tjelovježbom.

Želite biti sami

Naturopatkinja Holly Lucille ističe da se žene u razdoblju pred menopauzu i ulazak u to novo životno razdoblje često osamljuju jer osjećaju potrebu da budu same. No to nužno ne znači da ste upali u depresiju, jedan od najčešćih znakova menopauze. Mnoge žene tada su u razdoblju da konačno mogu imati više vremena za sebe te razmišljaju kako kvalitetno provesti slobodno vrijeme u vlastitu korist. To su trenuci kada su se uglavnom ostvarile u karijeri, djeca su odrasla i konačno dolazi njihovo vrijeme.

Organska hrana još je važnija

Iako bi se ovoga pravila trebali držati kroz cijeli život, hrana prepuna kemikalija i raznih pesticida za vrijeme ulaska u menopauzu može napraviti još veći kaos s ionako poremećenim razinama hormona. Stoga je ovo razdoblje idealno da jedete domaću hranu koja nije tretirana i svakako izbjegavate proizvode s parabenima, ftalatima i BPA sastojcima.

Njega kože

Padom hormona estrogena može vam se dogoditi da koža bude suša nego inače pa je preporučljivo da koristite hidratantnije kreme, čak i one s uljima. Dermatolog David Bank kaže kako je to dobra vijest za žene koje imaju problema s aknama koje bi se mogle smanjiti bez obzira na masnije kreme. Naglašava da kožu trebate hraniti i iznutra te ne smijete zaboraviti piti dovoljno tekućine, najbolje vode.

Valovi vrućine

Valovi u kojima se žene preznojavaju jedan su od najgorih simptoma, ali ginekologinja Alyssa Dweck kaže da noćno znojenje može biti lakše ako pazite da temperatura u prostoriji ne bude viša od 19 stupnjeva te nabavite plahte koje hlade poput svilenih. Također vam može pomoći opuštanje kroz lakše disanje.

Višak kilograma

Estrogen je krivac i za višak kilograma što žene također često iskuse u prijelaznom razdoblju i nakon što uđu u menopauzu. Budući da ga ima manje u organizmu tijelo sakuplja masnoću i kilogrami se stvore preko noći. Čak i ako redovno vježbate te se zdravo hranite, možda ćete morati biti malo više aktivni dok se tijelo ne privikne na novi režim. Osim što će vam vježbanje pomoći da se riješite kojeg kilograma viška, uz zdravu prehranu lakše ćete prespavati noći s vrućim valovima.

Problemi s kosom

Mnogim ženama mrska je promjena stanjena kosa, koja može biti i jako suha ili krhka. Stručnjaci zbog toga savjetuju korištenje blagih šampona i onih koji su namijenjeni suhoj kosi.