RIJEČ STRUČNJAKA

Kako produljiti vijek trajanja omiljenim trapericama

18.12.2014 u 07:54

Bionic
Reading

Omiljeni odjevni komad koji nikada neće izaći iz mode sigurno su popularne traperice, a o njihovom pranju i načinima čišćenja već se diskutiralo više puta

Neki zagovaraju što češće pranje iako znaju da će traperice zbog toga imati kraći vijek trajanja, a neki pak smatraju da ih nije potrebno prečesto prati. Neka su istraživanja čak otišla toliko daleko da predlažu kako se traperice umjesto pranja mogu zamrznuti jer tako neće izgubiti boju.

Ove je godine linija traperica Levi's 501 obilježila 141. rođendan, a glavni izvršni direktor poznatog brenda Chip Bergh naglašava posvećenost održivoj proizvodnji odjeće. Tako su lansirali liniju Wellthread koja se proizvodi od tkanina koje se lakše recikliraju te troše manje energije i vode. Slavni brend već godinama zagovara metodu nepranja traperica, što je pak izazvalo trend smrzavanja traperica u cilju smanjenja rasta bakterija.

Članak u Gizmodu iz 2011. raskrinkao je taj koncept: 'Neke klice neće preživjeti u zamrzivaču, no neke će vrste preživjeti. Bakterije na trapericama uglavnom dolaze od kože i napreduju na tjelesnoj temperaturi. Nakon što smrznute traperice stavite na kožu, toplo tijelo zagrijava preostale klice koje će se nastaviti razmnožavati.'

Stručnjakinja za traper J. Branda Mary Bruno otkrila je za whowhatwear.com kako treba održavati taj omiljeni komad odjeće.

Za početak kaže kako nove traperice nije potrebno odmah oprati jer je materijal pran tijekom procesa proizvodnje. Osim toga, neoprani traper bolje će se oblikovati prema tijelu.

Iako ne zagovara potpuno izbjegavanje pranja traperica, slaže se da će razni deterdženti izmijeniti originalnu boju materijala češćim čišćenjem. Stoga misli da je optimalno traperice oprati nakon četiri do pet nošenja, i to u hladnoj vodi za bolje očuvanje boje.

Da bi što dulje ostale čiste između nošenja, bilo bi dobro koji put ih provjetriti, a kada ih operete, obavezno ih objesite na sušilo.