PROMJENA PONAŠANJA

Utječe li zima i na vašu mačku?

18.12.2014 u 14:51

Bionic
Reading

Mačke sretnice koje na raspolaganju imaju hranu, vodu, dekice na izbor, tepihe, ormare pune odjeće, mekane krevete i ostalo, zimu zapravo i ne doživljavaju pretjerano. No i one shvaćaju da je došlo do promjene pa se neće više, kao primjerice ljeti, izležavati na pločicama, nego će tražiti toplije kutke

Kako donosi Mačkarica, i naše mačke će zimi malo promijeniti ponašanje stoga, se nemojte iznenaditi ako postanu maznije, više spavaju ili im deka postane najbolji prijatelj. Evo nekoliko tipičnih promjena, a vi slobodno s nama podijelite svoja iskustva.

Otimaju izvore topline

Osim ako niste jučer promijenili stolariju, sva je prilika da hladnoća i vjetar pronalaze neke sitne zakutke kroz koje vam ulaze u stan ili kuću. Ako to i ne primjećujete, vjerujte, mačka primjećuje. Zato će se potruditi zaposjesti sve izvore topline, ovisno kako se grijete – radijatore, klime, ventilacijske otvore, kamine… Što god im se učini dovoljno toplo.

Maženje = grijanje

Ima li boljeg izvor topline od tijela? Nema, a znaju to i mačke. Ako imate više mačaka, u ovim zimskim mjesecima ćete primijetiti kako češće spavaju jedna uz drugu (osim ako se zbilja ne podnose). Također, više se maze, češće će zaspati u krilu ili na vašim nogama na dekici.

Aktiviraju radare za topao i čist veš

Mačke u ovo doba godine odjednom postanu stručnjaci za detekciju svježe opranog, odnosno posušenog veša. Još ako je koji komad stajao na radijatoru ili ste ga netom, još toplog, izvadili iz sušilice, ne brinite, mačka će to odmah detektirati i namjestiti se na njemu, kakve god vi planove za spremanje odjeće imali…

Ostatak zimskih promjena ponašanja svoje mačke možete pročitati na Mačkarici