NE BACAJTE HRANU

Ukusna jela koja možete napraviti s ostacima pire krumpira

28.11.2015 u 08:22

Bionic
Reading

Pire krumpir je ukusan i kremast prilog kojeg ljubitelji vole jesti i bez mesa ili salate, a sigurno vam je ponekad ostalo viška. Nemojte bacati ostatke pire krumpira jer se mogu jako dobro iskoristiti

Kroketi

Ovo je idealan način da ostatke pirea pretvorite pravu malu deliciju. Krumpiru dodajte malo brašna, muškatnog oraščića, praška za pecivo i jaje pa dobro pomiješajte. Rukama oblikujte krokete i u svaki stavite jedan štapić tvrdog sira. Možete ih uvaljati u prezle i zatim ispržiti. Sir će se rastopiti pa će kroketi biti jako ukusni.

Knedle

Postupak je gotovo isti kao i kod kroketa, s time da trebate dodati soli i također sve lijepo umijesiti. Oblikujte male okrugle komade, stavite polovicu šljive ili malo pekmeza i zatvorite. Knedle možete kuhati ili ih zapeći u pećnici prelivene s malo ulja, prezla i šećera. Ako ćete ih peći, svakako ih malo prokuhajte u kipućoj vodi, oko pet minuta.

Piroge

Zamijesite tijesto i ostavite da stoji pola sata. Razvaljajte na dva-tri milimetra debljine i izrežite kocke. Nasjeckajte malo luka i češnjaka pa popržite na maslacu dok ne omekšaju. Umiješajte u pire krumpir. Smjesu žlicom stavite na sredinu kocke i preklopite da dobijete trokut. Prstima dobro pritisnite krajeve da smjesa ne iscuri. Kuhajte u kipućoj vodi dok ne isplivaju i poslužite s kiselim vrhnjem, prženim lukom ili komadićima slanine.

Kroketi s ostacima piletine

Često nam ostane i piletine uz pire, a to su onda dva sastojka od kojih možemo napraviti ukusne krokete. U pire od krumpira i komadiće piletine dodajte malo sitno nasjeckanog luka, brašna i jaje. Umijesite, složite krokete pa svaki prije pečenja uvaljajte prvo u jaje, a zatim u krušne mrvice.

Začinjeni pečeni pire krumpir

Smekšajte nasjeckani luk i češnjak u maslinovu ulju. Umiješajte u pire i složite u nauljenu posudu za pečenje. Pospite naribani cheddar, krušne mrvice i ulje. Pecite dok ne porumeni, oko 15 minuta.