VELIKA SRETNA OBITELJ

Trebate li dozvoljavati mački da spava u vašem krevetu?

25.05.2016 u 16:28

Bionic
Reading

Udomili ste mačića i prvu noć ga zagrlili prije spavanja. Dobra ili loša ideja?

Mačići su prekrasni i samo držanje ljubimca u rukama smanjuje krvni tlak i stres. Ni trenutka ne sumnjamo da postoji vrlo malen broj ljudi koji može odoljeti mačićima, pa ne čudi da im mnogi vlasnici dopuštaju spavati s njima u krevetu, no to možda i nije najbolja ideja.

Mačke su životinje koje su najaktivnije u zoru i sumrak. To uključuje i mačiće kojima se rano bude lovački instinkti i čije pandžice su vrlo oštre. Ono što mačke posebno veseli je zgrabiti ono što se miče ili ono što je pod pokrivačem, a to će 99 posto vremena biti dio vlasnikovog tijela.

Krevet u nosiljci za mačke nije loša ideja jer će mačić tako lakše prihvatiti povremene posjete veterinaru ili putovanje. Između ostalog, spavanje u zasebnom krevetiću dobro je za mačiće jer će tako razviti samostalnost, kao i naviknuti se na ljudski raspored spavanja.


Mačića biste trebali naučiti na zasebno spavanje jer ga kasnije neće smetati ako ne smije u spavaću sobu kad ste bolesni ili kad jednostavno ne želite njegovo društvo. Što ranije nauči kućna pravila ponašanja, to bolje.

Još jedan razlog zašto je pametno mačića naučiti spavati u svom krevetu je što možda neće izdržati bez zahoda cijelu noć, pa nije nemoguće da izvrši nuždu u vašem krevetu. Štoviše, mačku definitivno nije mudro puštati u krevet prije nego ste je navikli na mačji zahod.

Mačići su male i krhke životinje pa nije ni bezopasno puštati ih u krevet, pogotovo ako nemirno spavate. Ako imate visok krevet, mačić također može pasti i ozlijediti se.

Mačke također vole spavati na visokim mjestima pa će najvjerojatnije pokušati spavati na glavi svog vlasnika. U slučaju da vlasnik mačke ima alergiju na nju, spavaća soba bi trebala biti u potpunosti zabranjena ljubimici.