VOJNA KARIJERA

Pingvin promaknut u brigadira

24.08.2016 u 14:10

  • +2

Pingvin Nils Olav III

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Sir Nils Olav III. koji obitava u Edinburškom zoološkom vrtu nedavno je promaknut iz počasnog pukovnika u brigadira

Norveška kraljevska garda nedavno je promaknula svoju maskotu – pingvina Nilsa Olava III. – iz počasnog pukovnika u brigadira. Nils Olav III. živi u Edinburškom zoološkom vrtu gdje ima i svoj kip, visok nešto više od jednog metra.

Nils je treći kraljevski pingvin (Aptenodytes patagonicus) koji služi kao maskota Norveške kraljevske garde, a tradiciju je započeo originalni Nils Olav još davne 1972. godine. Osim što ima vitešku titulu, 22. kolovoza promaknut je i u brigadira.


Tijekom posjeta Norveške kraljevske garde Edinburškom zoološkom vrtu 1961. godine, poručnik Nils Egelien zainteresirao se za pingvine pa su jednu od antarktičkih ptica tijekom sljedećeg posjeta, 1972. godine, usvojili te u čast svog kralja Olava V. i spomenutog poručnika imenovali Nils Olav.

Prvi pingvin dobio je čin razvodnika te su ga zatim tijekom svakog sljedećeg posjeta Edinburškom zoološkom vrtu promaknuli. Originalni Nils Olav preminuo je 1987. s činom vodnika. Naslijedio ga je Nils Olav II., a zatim i trenutna maskota Norveške kraljevske garde Nils Olav III.