ULIČNA HRANA ZA SLADOKUSCE

Ovo su najfinije delicije Adventa u Zagrebu

07.12.2016 u 09:56

  • +8

Ponuda jela i pića na prigodnim blagdanskim štandovima u gradu

Izvor: Cropix / Autor: Srđan Vrančić

Bionic
Reading

U slučaju da još niste isprobali ponudu hrane koja se nudi na ovogodišnjem Adventu u Zagrebu, ne brinite, jer za vas smo izdvojili neke od najfinijih delicija zagrebačkih gastro kućica koje nude nikad šarolikiji jelovnik

Kao što smo prethodno objavili, zagrebački advent ove godine posjetiteljima nudi bogatstvo mirisa i okusa svih kuhinja svijeta. Od klasičnih do maštovitih kobasa u obojenom pecivu, sa zeljem, bez zelja, sa špekom, umacima svih mogućih okusa i dodacima koje možete poželjeti, do već tradicionalnih germ knedli u umaku od vanilije i mirisnih fritula s čokoladom, pa čak i komiške pogače te bakinih specijaliteta poput sarme, krpica za zeljem, štrukli i punjenih paprika koje uvijek rado jedemo.

Sve to možete isprobati na čak 28 lokacija u Zagrebu na kojima svoja maštovita jela nude poznati zagrebački restorani i slastičarne, a ponuda nikad nije bila uzbudljivija. Ako vam je dosta klasične adventske hrane i želite isprobati nešto drugačije, veselit će vas činjenica da na gastro kućicama možete isprobati i raznoliku orijentalnu kuhinju.

Kućica Curry bowl u Kurelčevoj na fuliranju nudi specijalitete daleke Šri Lanke zbog kojih nam cure sline na samu pomisao na njih, a Gyoza bar priprema specijalitete Azije i Japana. Odličan gulaš u kruhu možete isprobati na Zrinjevcu u Staroj preši, kao i štrukle, krpice sa zeljem, sarme i bakine medenjake.

Osim klasičnih sendviča ovogodišnji hit su i oni s čvarcima. Čvarke ćete moći isprobati gdje god se okrenete, a jedan od noviteta je i švicarski specijalitet raklet (raclette), točnije ostrugani otopljeni sir. Ako ipak ne želite odustati od tradicionalnih adventskih kobasa, isprobajte ne toliko klasične kobasice od jelena i vepra na Europskom trgu.

Uz bogatu ponudu dalmatinskih specijaliteta poput svježih kamenica na kućici Bota Šare, neće nedostajati ni ponuda zagorskih, ličkih i slavonskih specijaliteta na glavnom Trgu bana Jelačića ispred kavane Johann Franck, a autohtone istarske specijalitete možete isprobati na gastro kućici Vodnjanka iz Vodnjana u Tomićevoj.

U moru božićnih kolačića, fritula i germ-knedli koje se nude diljem grada, isprobajte neke malo drugačije poslastice koje se izdvajaju iz ponude. Na kućici Slatki valjak možete isprobati slatka zarolana peciva posuta šećerom, a Erupcija užitka na Tomislavcu iz ponude izdvaja maštoviti zimski sladoled, a ako ste ljubitelj turskih specijaliteta na kućici Lokma ćete pronaći ukusne baklave, falafele, lokume i tahan halve. Ako vam ni ovo nije dovoljno zanimljivo, sigurni smo da će vas čokoladni kebab ostaviti bez daha, dok će vas u Wafleku u Tomićevoj dočekati preslasni vafli na štapiću posuti šećernim mrvicama.