sve što trebate znati

Evo što se točno događa u tijelu za vrijeme seksa

09.04.2017 u 15:07

Bionic
Reading

Najdraža tjelovježba mnogima je ona u krevetu, a da je seks koristan, dokazuju i znanstvene činjenice koje potvrđuju da se ljudsko tijelo za vrijeme seksa ponaša jednako kao i tijekom treninga, stoga ne čudi što mnogi liječnici i psiholozi preporučuju učestali seksualni život za zdrav duh i tijelo. Provjerite što se događa s našim tijelom za vrijeme i nakon seksa te koji su to hormoni zaslužni za pojačanu seksualnu želju

Seks nas sve, htjeli mi ili ne, barem na trenutak mijenja. I to ne samo zato što smo uhvaćeni u lavinu strasti, već zbog cijelog niza faktora – od trenutka kada osjetite požudu do samog vrhunca orgazma, naše tijelo prolazi kroz niz fizioloških reakcija od glave do pete.

Poznavanje unutarnjeg ustroja tijela možda vam neće biti od neke koristi ako ste zadovoljni svojim seksualnim životom, no može promijeniti štošta ako vi i vaš partner ispod plahi imate problema.

'U tijelu postoji niz organa i procesa koji su uključeni u seksualne funkcije te je potreban pravilan rad svakog od njih kako bi sve prošlo onako kako bi trebalo', izjavila je za Prevention ginekologica i autorica knjige 'Seks RX' Lauren Streicher koja dodaje kako 'nije sve u hormonima'.

Mozak i hormoni postaju zaposleni

'Libido počinje u mozgu', tvrdi Streicher. Ono što nazivamo 'željom za seksom' znanstvenici objašnjavaju kao pravilnu ravnotežu neurotransmitera kao što su serotonin i dopamin koji potiču seksualnu želju. Budući da mozak ne proizvodi estrogen i testosteron, receptori za te ključne hormone počinju se aktivirati u mozgu, pojašnjava ginekologica.

'Ženske točke koje potiču uzbuđenje nalaze se iznad ramena, dok se kod muškaraca one nalaze ispod struka', tvrdi autorica knjige 'She-ology: The Definitive Guide to Women's Intimate Health' Sherry A. Ross. Baš zbog toga pretjerano razmišljanje o seksu, depresija, stres ili razmišljanje o obavezama koje vas čekaju, djeluju kao instant ubojice raspoloženja.

Kako se seksualno uzbuđenje pojačava, luči se adrenalin zbog kojeg srce jače kuca, kao i sva tri spolna hormona. Naime, nije samo estrogen zaslužan za jačanje seksualnih apetita kod žena (jer da je tako, žene u menopauzi više nikad ne bi imale potrebu za seksom), već i hormoni testosteron i progesteron.

'Za vrijeme i nakon seksa dolazi do naglog rasta endorfina u tijelu koji zaslužan za osjećaj euforije koji nas tada obuzme, kao i osjećaja opuštenosti, pa čak i umanjenog osjećaja boli', tvrdi Johannes Hinrich, autor knjige 'Heart: The Inside Story of Our Body's More Heroic Organ'.

Tu je i oksitocin, takozvani 'hormon maženja', koji budi želju za fizičkim kontaktom i izmjenama nježnosti između partnera, no isto tako smanjuje krvni tlak te umanjuje stres.

Srce jače kuca

Uzbuđeni ste, fizički aktivni te je vašem tijelu potrebno više krvi koja dopire do ključnih organa, stoga srce počinje jače pumpati krv, posebno u predjelu genitalija. Ubrzava se i disanje kako bi vaše srce moglo držati brži tempo. Kada sagledamo procese koji se za to vrijeme odvijaju u našem tijelu, seks je poput tjelovježbe, samo puno zabavniji od uobičajene tjelovježbe poput pedaliranja na sobnom biciklu ili trčanja u teretani.

Krvne žile se šire

Paralelno s pojačavanjem broja otkucaja srca, krvne žile se počinju širiti, što omogućava veći protok krvi do erogenih zona. Veći protok krvi u genitalije zaslužan je za erekciju kod muškaraca te pojačanu vlažnost kod žena koja djeluje kao prirodni lubrikant.

Imamo osjećaj da nam koža gori

Zahvaljujući proširenim krvnim žilama koža dobiva više krvi zbog čega se često zarumenimo te osjećamo veću toplinu nego obično, a i naša koža je topla na dodir.

Mišići se zatežu

Netom prije nego što ćete doživjeti orgazam mišići u tijelu se počinju zatezati, posebno u predjelu maternice, abdomena, te u nogama.

Vagina postaje vlažnija

Protok krvi u genitalije potiče, ne samo pojačanu vlažnost kod žena, već i oticanje stidnih usana i klitorisa. Ovaj učinak može biti dodatno pojačan izravnom fizičkom stimulacijom na tom području.

Grudi počinju oticati

Zahvaljujući boljem protoku krvi kroz tijelo, vaše grudi privremeno mogu narasti te biti osjetljivije na dodir, a bradavice mogu stajati uspravnije i biti tvrđe.