SRETNIJE VEZE

Evo zašto je bolje ženama koje su sebične

02.05.2013 u 09:18

Bionic
Reading

Žene koje unatoč vlastitom stresu priskaču u pomoć partneru, posebno kod kućanskih zadataka, štete same sebi, ali i svojoj vezi

Nerijetko činite stvari za svojega partnera iako vam se u tom trenutku to zapravo ne da raditi? Smatrate da trebate biti na usluzi partneru čak i kad ste vi iscrpljeni i treba vam netko da tješi vas? Ako se prepoznajte u ovakvim ponašanjima, znajte da ozbiljnu narušavate vlastitu ljubavnu vezu.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Arizona tvrde da žene koje unatoč vlastitom stresu priskaču u pomoć partneru, posebno kod kućanskih zadataka, štete same sebi, ali i svojoj vezi. U takvim okolnostima stres se gomila, pa često dolazi do sukoba između partnera. Žena, dakako, u takvim situacijama osjeća da je se uzima zdravo za gotovo.

U zanimljivom istraživanju sudjelovala su 154 vjenčana i nevjenčana para. Duljine trajanja veza bile su od šest mjeseci do 44 godine. Parovi su tijekom istraživanja bilježili sve što se događa u njihovu životu – od druženja s prijateljima do provođenja vremena s obitelji i brojnih obaveza.

Pokazalo se da bolje funkcioniraju veze u kojima se žene postave katkada sebično. To, naravno, nije prava sebičnost nego je više situacija u kojoj žena shvati da neće prelaziti vlastite granice i dodatno se narušavati. Takve žene uživale su više i u svojim vezama, a partneri su imali više sluha za njih.

S druge pak strane, žene koje su žrtvovale sebe preuzimajući previše odgovornosti, bile su nezadovoljne, a trpjela je i njihova veza. 'Parovi se moraju naučiti nositi sa stresom. Složene situacije su oko nas svaki dan i kad, primjerice, žena dođe doma već iscrpljena, onda mora zna reći partneru 'ne' i pustiti ga da on taj dan obavi kućanske poslove', savjetuje znanstvenica Casey Totenhagen koja je vodila istraživanje.