Rasmus Munk i SpaceVIP

Gastro užitak u svemiru: Michelinove zvjezdice među zvijezdama

04.05.2024 u 14:40

Bionic
Reading

SpaceVIP, njujorška tvrtka specijalizirana za luksuzne doživljaje svemirskih putovanja, najavljuje da će sa chefom Rasmusom Munkom iz restorana Alchemist iz Kopenhagena organizirati impresivan doživljaj objedovanja u svemiru.

Alchemist je, inače, trenutačno jedan od najzanimljivijih i najoriginalnijih restorana u svijetu i krase ga prestižne 2 Michelinove zvjezdice, a plasiran je na 5. mjesto kurentne liste The World's 50 Best Restaurants. Chef i restoran odabrani su zbog koncepta srodnog projektu.

Ekspedicija će biti poduzeta svemirskim brodom Neptune tvrtke Space Perspective, s neutralnim ugljikom, prvom takvom na svijetu, gdje će šest putnika (tvrtka ih naziva 'istraživačima') ispisivati povijest uživajući u obroku života iznad 99 posto Zemljine atmosfere. Svakog istraživača opremit će francuska modna kuće Ogier, koja će izraditi odjeću po mjeri, dizajniranu uporabom najsuvremenije tehnologije tkanina, razvijene posebno za ovu misiju.

Šestosatno putovanje trebalo bi krenuti 2025. s obale Floride (takozvana Svemirska obala, idealna polazišna točka za svemir), a cijena karata za taj doživljaj počinje od 495.000 dolara po osobi. Sav prihod od ove ekspedicije bit će usmjeren u Zakladu Space Prize Foundation, posvećenu promicanju rodne jednakosti u znanosti i tehnologiji.

Stručnjaci drže da Space Perspective trenutačno nudi najsigurniji i najpristupačniji način putovanja u svemir, ponajviše zahvaljujući svojem svemirskom brodu Neptune, koji pruža potpuno novo iskustvo svemirskog leta bez potrebe za obukom ili posebnom opremom. Neptune sadržava kapsulu pod tlakom, koju lagano podiže SpaceBalloon, a ne raketa. Svemirska letjelica će istraživače odvesti na 30.500 metara iznad razine mora, gdje će večerati dok gledaju izlazak sunca iznad zakrivljene linije Zemlje. Istraživači će također imati pristup wifi-u i slobodno će, tijekom leta, moći svoj doživljaj podijeliti s prijateljima na Zemlji, putem vlastitog video streama.

Maštovite kreacije chefa Rasmusa Munka obogatit će svaki korak doživljaja, uključujući jela nadahnuta ulogom istraživanja svemira tijekom posljednjih 60 godina ljudske povijesti i utjecajem koji je ono imalo na naše društvo, kako znanstveno tako i filozofski. Rasmus će tu priču ispričati jezikom svoje holističke kuhinje, koja će potaći razmišljanje i raspravu o ulozi čovječanstva u zaštiti našeg planeta, izazivajući goste na preispitivanje odnosa ljudi sa Zemljom i onima koji ju nastanjuju.

  • +4
Rasmus Munk i SpaceVIP Izvor: Space VIP / Autor: Claes Bech Poulsen

'Glavna sala Alchemista nalazi se pod kupolom i crpi izravnu inspiraciju iz strahopoštovanja koje sam osjećao kao dijete, kad sam po prvi put vidio Zemlju iz svemira u planetariju u Kopenhagenu. Generiranje trodimenzionalnog prikaza koji izgleda kao da okružuje čovjeka, odnosno uživljavanje osobe u neku aktivnost u kojoj trenutačno sudjeluje ključna je za holističku kuhinju, a moja je ambicija spojiti gastronomiju s umjetnošću i znanošću, kako bih podigao svijest o društvenim i ekološkim problemima. U ovom doživljaju želim istaći hranu kao zajedničku nit u našem postojanju i bit će doista logično poslužiti je dok gledamo u zakrivljenost Zemlje. Čast mi je biti dio onoga što mislim da će biti ispunjavajuće iskustvo koje se događa jednom u životu, kako za goste, tako i za mene. Jako se veselim što ću podržati Zakladu Space Prize, u čiju korist se organizira ova ekspedicije, kao i što ću imati prilike produbiti naše suradnje s vodećim znanstvenim institucijama i dizajnerima ovog projekta', rekao je prilikom predstavljanja projekta Rasmus Munk.

I sam Munkov Alchemist svojevrstan je svemir - spoj gastronomije, drame, umjetnosti i spektakularnih vizualnih elemenata. Bit restorana je iskustvo vrhunskog objedovanja, osmišljeno oko ideje o holističkoj kuhinji chefa Rasmusa Munka, čiji je degustacijski meni s 40 'jestivih dojmova' nadopunjen izvođačima, instalacijama i arhitekturom.

Srce restorana sastoji se od ogromne kupole planetarija, pod kojom gosti objeduju okruženi umjetničkim projekcijama i zapanjujućim vizurama koje pojačavaju cjelokupan doživljaj. Gosti se tako, u jednom trenutku, nađu pod morem okruženi meduzama koje plutaju među plastičnim vrećicama, u svemiru s pogledom na Zemlju, ali i unutar ljudskog tijela, osjećajući smirenje uz sporo kucanje golemog srca.

No, većina drame u Alkemistu ipak se događa na tanjurima, gdje slojevi podteksta, duhoviti, provokativni, politički i, jednostavno, slasni oblažu šestosatni doživljaj. Dvije sobe za umjetničke instalacije redovito se obnavljaju i ispunjene su iznenađujućim elementima interaktivne izvedbe, dok dva salona pružaju prostor za stanku i vrijeme za razmišljanje tijekom večeri. A sada će takav doživljaj Munk ponuditi uz stvarni, duboko dojmljiv prizor Zemlje iz svemira.

Naime, svi dosadašnji svemirski putnici slažu se da promatranje našeg planeta naspram crnila svemira dovodi do dubokog razumijevanja da svi zajedno imamo jedan dom i da su sva živa bića međusobno povezana zajedničkom niti postojanja. Često se to naziva i 'efektom pregleda', fenomenom koji može biti otrežnjujući podsjetnik da su sudbine svih nas isprepletene. Gledanje našeg planeta s ruba svemira ima moć stvoriti kognitivni pomak i potaknuti veće poštovanje prema Zemlji i duboku povezanost s čovječanstvom u cjelini. Budući da je hrana bitan dio ljudskog postojanja, stvaranje sustava s jednakim pristupom hrani bit će moguć samo radikalnom suradnjom i promjenom paradigme, kako bismo uklonili barijere koje nas dijele.

'Upuštanje u ovu neviđenu kulinarsku odiseju u svemiru označava ključni trenutak u ljudskoj povijesti. Zahvaljujući vizionarskoj suradnji sa chefom Rasmusom Munkom i domišljatosti Ogierovog pristupa funkcionalnom luksuzu, ova je misija spremna redefinirati ne samo privatno istraživanje svemira, već i samu bit vrhunskog restorana. Ovo inauguracijsko putovanje samo je prvo poglavlje u misiji SpaceVIP-a - iskoristiti transformativnu snagu svemirskih putovanja, kako bi uzdigao ljudsku svijest i oblikovao tijek naše kolektivne evolucije', rekao je Roman Chiporukha, osnivač SpaceVIP-a.

Ovo revolucionarno putovanje prvo je u nizu putovanja Space Perspectivea koje je uobličio SpaceVIP u suradnji s vodećim umjetnicima iz različitih područja. Svrha serije je podijeliti prosvjetljujuću moć putovanja u svemir, kako bi se promijenila ljudska svijest i utjecalo na budućnost čovječanstva.