korisni savjeti

Gerberi oduševljavaju prekrasnim cvijetom i puno su više od dodatka buketu: Evo kako ih lako uzgojiti u vrtu ili tegli

08.04.2022 u 12:17

Bionic
Reading

Raskošni gerberi plijene ljepotom i bojom svojih cvjetova. Često ih viđamo kao nezamjenjiv dodatak buketima, no lako ih se može uzgajati i kao prekrasan dodatak cvjetnom vrtu. Od tla do potrebne svjetlosti, evo što trebate znati o uzgoju ovog krasnog šarenog cvijeća

Ako volite velike, šarene cvjetove gerberi će vam sigurno zapeti za oko. Poznati i kao transvaalske tratinčice gerberi potječu iz Južne Afrike i dolaze u nizu privlačnih nijansi, uključujući narančastu, ružičastu i žutu, što ih čini popularnim odabirom za bilo koju veličinu ili stil vrta. Odlikuje ih vrlo bujan i razigran izgled, a simetrija njihovih cvjetova pravo je savršenstvo. Također oduševljava i mekana tekstura njihovih latica koja vas poziva da ih dotaknete.

Gerber se često uzgajaju kao sobna biljka jer u našem području, ako se uzgajaj vani, ne može preživjeti zimske temperature i uvjete. Vrlo je čest dodatak buketima jer dugo ostaje svjež i lijep.

Osim prekrasne palete boje, gerbere odlikuje i poprilična veličina. Tako cvjetovi mogu doseći veličinu i od 5 ili 6 cm. Dostupne su jednostruke i dvostruke varijante, a gerberi maju visoku, tanku stabljiku, dok su tamnozeleni listovi lijepo raspoređeni na stabljikama - mnogo niže od cvijeta, što im daje vrlo elegantan izgled.

Gerberi vole sunce

Gerbera cvjetaju u kasno proljeće i rano ljeto i za rast im je potrebno puno sunčeve svjetlosti. Međutim, ne vole ekstremne vrućine. Ako se nalazite na području ekstremnih ljetnih vrućina, onda je svakako preporučljivo gerbere posaditi u djelomičnoj sjeni kako biste ih zaštitili.

Obratite pažnju na zalijevanje

Gerberi uspijevaju u vlažnom, pognojenom tlu, zbog čega ih treba redovito zalijevati i drenirati. U toplijim mjesecima gerbere zalijevajte redovito, otprilike jednom tjedno kada gornji sloj zemlje bude suhe na dodir. Tijekom hladnijih zimskih mjeseca, zalijevajte ih rjeđe, otprilike jednom mjesečno.

Kada zahladi, unesite gerbere unutra

U područjima tople klime, gerberi će uspjeti preživjeti zimu na otvorenom, zakopani u zemlju i sve dok imaju zaštitni pokrov poput malča. Međutim, ova biljka ne voli niske temperature i vrlo loše ih podnosi. Stoga ih je u hladnijim krajevima svakako preporučljivo unujeti unutra. U tom slučaju, ako su zasađeni u zemlju, gerbere je potrebno u jesen izvaditi iz zemlje, posaditi u lončanici i unijet unutra.

Gerberi se vrlo lako uzgajaju u teglama, pa je, obzirom na klimu, to možda praktičnije rješenje. Posadite ga u plodnu zemlju za cvijeće kako bi mogao dugo i raskošno cvjetati. Svake dvije godine u proljeće presadite gerber u malo veću teglu, a dolaskom hladnijih dana unesite ga na toplo i zatvoreno.

Uobičajena sobna temperatura, između 18 i 24, je idealna za uzgajanje gerbera, a razina temperature se nikada ne smije spustiti ispod 13 stupnjeva. U zatvorenom prostoru gereri će uživati na svjetlom mjestu, no držite ga podalje od izvora topline kao što je radijator

Prihranjivanje u ljetnim mjesecima

Kad dođe toplije vrijeme gerbere je preporučljivo prihraniti organskim kompostom koji će im pomoći u rastu. Najbolje je tijekom ljetnih mjeseci prihranjivati dodavanjem organskog komposta oko korijen. Ako s vremenom postanu grmoliki, uklonite neke od skupljenih središnjih listova kako biste omogućili dostupnost veće količine svjetla.

Trik prilikom rezanja

Ako planirate gerbere koristiti za buket, stručnjaci za cvijeće preporučuju da ih držite uspravno u trenutku rezanja. Naime, jedan problem kod gerebera je taj što se cvjetne glavice lako mogu spustiti. a stabljike se mogu saviti kada ih stavite u vodu. Stoga svakako pripazite da čitavo vrijeme stoje uspravno i nemojte ih ni u jednom trenutku poleći.

USUSRET PROLJEĆU

Ne znate koje biljke posaditi u vrtu? Ove vrste su najmanje zahtjevne, a neke od njih mjesecima cvjetaju

Pogledaj galeriju